Maastrichts ziekenhuis wil minder medicijnen verspillen

Stockfoto © iStock
Het Maastrichtse MUMC+ sluit zich aan bij een project waarbij overgebleven medicijnen opnieuw worden gebruikt. Tien Nederlandse ziekenhuizen doen mee met het initiatief.
Het ziekenhuis heeft sinds twee jaar een zogenaamd Green Team, dat let op duurzaamheid in de bedrijfsprocessen. "Het hergebruik van medicijnen past natuurlijk prima in die doelstelling", zegt Dorien Lobbezoo van het MUMC+. Het initiatief tegen medicijnverspilling begon met vier ziekenhuizen en een duizendtal kankerpatiënten. Vorig jaar oktober hadden die vier ziekenhuizen gezamenlijk 600.000 euro bespaard, waardoor het project wordt uitgebreid.

Hindernissen

Hoewel het voor de hand ligt om dure, ongebruikte medicijnen opnieuw uit te geven, zijn er veel complicaties. "Volgens Europese wetgeving mag het niet", aldus Lobbezoo. "Het Ministerie steekt echt zijn nek uit om dit initiatief toch te ondersteunen." Het project wordt nu gelanceerd in de vorm van een klinische studie om toch Europese goedkeuring te krijgen.
Ook de systematiek van vergoeding door de zorgverzekeraar compliceert het proces. "Er zullen zeker nog een aantal maanden overheen gaan voordat we de eerste medicijnen kunnen verstrekken aan patienten", zo denkt Lobbezoo. Het MUMC+ is voorlopig het enige Limburgse ziekenhuis dat meedoet aan het project.

NVZA

Claartje Samson, voorzitter van de ziekenhuisapothekersvereniging NVZA, zegt bij de NOS dat heruitgifte van medicijnen tegen kanker in alle ziekenhuizen mogelijk gemaakt moet worden. "Dat is nodig, want de betaalbaarheid en beschikbaarheid van geneesmiddelen staan onder grote druk." Samson zegt dat verspilling ook niet verenigbaar is met het streven naar duurzaamheid van ziekenhuisapothekers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!