Ontwikkeling Kaalheide: debat over risico's en voorwaarden

Sportmetaforen en bestuurlijk enthousiasme tijdens de commissievergadering woensdagavond over de herstructurering van Sportpark Kaalheide in Kerkrade. Volgens raadsleden is er niet echt iets te kiezen.
Het college wil met het plan Kaalheide Bruist het oude stadion slopen en 130 zorgwoningen en een kantoorpand bouwen. De herontwikkeling van het gebied stond woensdagavond niet ter discussie. Het debat richtte zich vooral op de voorwaarden en risico's.
Parkstad Limburg Stadion
Onderdeel van het plan is het vertrek van Roda JC als huurder uit het Parkstad Limburg Stadion. Alleen op wedstrijddagen zal de club het stadion gaan huren. Naast de 130 zorgwoningen komt een kantoorpand dat de Keuken Kampioen Divisionist zal gaan huren. Onderdeel van het plan is ook het kwijtschelden van de huurachterstand van 2,85 miljoen euro van Roda JC, die de voetbalclub vanaf 2018 opliep.
Drie opties
Het college presenteerde op 13 juni drie opties en sprak de voorkeur uit voor een plan met 130 woningen. Stichting Bruis, sportvereniging Achilles-Top en Roda JC krijgen, als het aan het college ligt, een plek op het oude sportpark. Een commerciële partij gaat het gebied ontwikkelen, waarbij de gemeente garant staat.
Het college presenteerde op 13 juni drie opties en sprak de voorkeur uit voor een plan met 130 woningen. Stichting Bruis, sportvereniging Achilles-Top en Roda JC krijgen, als het aan het college ligt, een plek op het oude sportpark. Een commerciële partij gaat het gebied ontwikkelen, waarbij de gemeente garant staat.
Zorgwoningen
Voor de Seniorenpartij stonden de 90 zorgwoningen voor Stichting Bruis voorop. De VVD noemde het plan een hattrick: goed voor Kerkrade, de zorg én Roda. Voorop stond wel dat Roda op alle manieren geholpen moet worden zolang het de burger niets kost. De partij is wel voorzichtig. "Het oorspronkelijke idee van Stichting Bruis met de 90 zorgwoningen is echt fantastisch. Maar met een commerciële partij, meer woningen en Roda zijn we wel op onze hoede."
Gamechanger
Burgerbelangen, met 11 zetels veruit de grootste partij, wil vooral dat het langlopende dossier gesloten wordt, hoewel "het niet op de manier is waar ze op gehoopt hadden." Ook Ons Kerkrade, die het plan een gamechanger noemt, wil een einde maken aan de slepende achterstand. "Geen enkel bestuur van Roda heeft ook maar iets afgelost van de achterstallig huur."
Lokaal Alternatief roemde Stichting Bruis als het voorbeeld van een burgerinitiatief. Zeven jaar geleden presenteerde de stichting een plan voor 90 zorgwoningen aan het college.
Staatssteun
Door de avond heen zijn er vragen gesteld of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Overheden moeten veel steunmaatregelen voor bedrijven vooraf melden aan de Europese Commissie. Het voorkeurscenario van het college voorziet in een verlaagde huur van 250.000 euro per jaar en een garantstelling voor de herontwikkeling. Wethouder Tim Weijers vindt de huidige constructie verdedigbaar 'hoewel niet zonder risico voor de gemeente'. Tot verbazing van het CDA en SP gaat het college het plan niet aanmelden bij de Europese Commissie.
De gemeentesecretaris meldde dat ook Roda een risico loopt als blijkt dat er sprake is van illegale staatssteun. De ontvanger moet het gehele bedrag inclusief rente terugbetalen. "We zijn dan terug bij af."
Op 12 juli staat de herontwikkeling op de agenda van de gemeenteraad.