Brandstofprijs stijgt: tanken over de grens aantrekkelijker

Deze klant gooit de tank nog snel even vol in Tegelen © Robert Janssen
Waar Limburgse pomphouders in de grensstreek angstvallig naar zaterdag kijken, wrijven sommige Belgische collega's zich nu al in de handen.
Op 1 juli worden benzine, diesel en LPG weer duurder in Nederland. Dit omdat de tijdelijke accijnsverlaging deels wordt teruggedraaid.

Accijnsverlaging

Het kabinet verlaagde vorig jaar de accijnzen op brandstof vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit omdat de prijzen door de boycot op Russische olie enorm waren gestegen. Een liter benzine kostte toen bijna 2,50 euro. Met die accijnsverlaging kwamen de prijzen aan de pomp in Nederland in de buurt van die in Duitsland en België. Tankstation Bruno in Maasmechelen merkte dat in de beurs. "Ik schat dat we zo'n 20 procent minder omzet hebben gedraaid dan in andere jaren." zegt Wim Renoudt, manager van het door Nederlanders veel bezochte tankstation in Belgisch-Limburg.

Terugkeer tanktoerisme

Hij verwelkomt dan ook het gedeeltelijk terugdraaien van de accijnsverlaging door het Nederlandse kabinet. Benzine wordt in Nederland hierdoor per 1 juli zo'n 16 cent per liter duurder, waarmee het verschil op zo'n 23 cent per liter komt. "De Nederlanders weten denk ik zo de weg weer naar ons te vinden. Ik tel op zo'n 300 extra klanten per dag." aldus Renoudt. Hij stelt verder dat zijn tankstation klaar is voor de stroom Nederlanders. "Onze ondergrondse tanks zijn helemaal gevuld".

Pomphouders grensstreek

De prijsstijging van benzine, diesel en gas gaat de Limburgse pomphouders in de grensstreek geld kosten. Uit ervaring weten ze dat klanten bij een te groot verschil veel eerder de buurlanden bezoeken om de tank vol te gooien. Hoeveel het ze uiteindelijk gaat kosten vinden ze moeilijk in te schatten. Volgens een pomphouder in Herkenbosch die niet met naam genoemd wil worden is het 'keihard werken voor niks' en is een pompstation in de grensstreek eigenlijk passé.

'Even snel volgooien'

Een klant van een onbemand tankstation in Tegelen is in elk geval van plan na zaterdag weer in Duitsland te tanken. "Nu tank ik hier nog snel even, maar vanaf volgende week doe ik dat weer over de grens. Dat is toch goedkoper."

Volgende klap

Mogelijk volgt begin volgend jaar nog een klap voor de pomphouders in de grensstreek, want de accijnsverlaging is nog niet helemaal teruggedraaid door het kabinet. Mogelijk gebeurt dat dan wel en worden de prijsverschillen nog groter.