Wachtlijst loopt op: Limburgs stroomnet opnieuw op slot

Capaciteitsproblemen op Limburgs elektriciteitsnet © iStock
De problemen op het Limburgse elektriciteitsnet zijn nog niet voorbij. Enexis voorspelt dat het stroomnet, net als een jaar geleden, binnenkort opnieuw op slot gaat. "De komende jaren denken we in Limburg geen ruimte meer te hebben voor grote bedrijven."
Dat zegt Tim van Ham van Enexis. De wachtlijst van bedrijven die een aansluiting willen in Limburg en Brabant is sinds september verdrievoudigd.

Honderden klanten

Op dit moment wachten in Limburg meer dan 500 bedrijven op elektriciteit, waarvan er volgens Van Ham ongeveer honderd binnenkort kunnen worden aangesloten. Maar het aantal nieuwe bedrijven dat zich meldt groeit nog steeds. Ruim 930 bedrijven hopen op bericht om stroom terug te mogen leveren. Dat blijkt uit gegevens van Enexis, dat de wachtlijsten heeft gesorteerd per hoogspanningsstation. Vooral in plattelandsgebieden is de lijst met bedrijven dat terug wil leveren lang.

Stop

Een jaar geleden kondigden netbeheerders Tennet en Enexis een stop aan voor bedrijven die aangesloten wilden worden. Het stroomnet zat vol omdat de vraag naar elektriciteit fors was gestegen. Laadpalen voor auto's, bedrijven die overschakelen van gas naar elektriciteit, warmtepompen in plaats van cv-ketels veroorzaken een grote stijging in de vraag naar stroom. "We zien dat de afgelopen twee jaar veel bedrijven fors meer elektriciteit zijn gaan gebruiken, vanwege de energietransitie en gestegen gasprijs", zegt Van Ham. Aan de andere kant nam ook het aanbod toe door bijvoorbeeld zonne- of windparken. Maar de stroomkabels en schakelstations in de provincie zijn niet berekend op al die elektriciteit. De energie gaat bovendien niet langer van grote energiecentrale naar de aansluitingen, maar ook terug.

Extra ruimte

Sinds september is er extra ruimte vrijgemaakt door de bestaande capaciteit slimmer te verdelen en bijvoorbeeld ook elektriciteitsgebruik door bedrijven beter te verdelen over de dag. Die extra capaciteit wordt nu verdeeld over de klanten die op de wachtlijst staan. De komende weken krijgen bedrijven die op de wachtlijst staan om stroom af te nemen daarover bericht. Ook voor klanten die elektriciteit aanbieden komt binnenkort extra ruimte maar onduidelijk is nog wanneer deze daadwerkelijk beschikbaar is.

Extra capaciteit

Door de herverdeling is er in Limburg 545 megawatt (MW) aan extra capaciteit vrijgemaakt. Dat lijkt best veel, maar de wachtlijst is op dit moment in totaal 614 MW groot. Voor wat betreft opgewekte energie is de wachtrij nog groter: bedrijven willen meer dan 3200 MW elektriciteit opwekken en terugleveren. Ook daarvoor is geen ruimte.

Twee jaar

Om meer ruimte op het net te krijgen wordt er nu gewerkt om de problemen ook fysiek op te lossen. Zo worden er bij Boxmeer, Maasbracht en Graetheide nieuwe verdeelstations gebouwd. Daarnaast worden hoogspanningskabels aangepast, en krijgen bestaande verdeelstations een update. Probleem daarbij is een tekort aan personeel. Naar verwachting zijn de eerste resultaten van de werkzaamheden dan ook pas in 2025 te merken. "Maar we kijken ook naar manieren om nog efficiënter met het bestaande net om te gaan, om ook daar nog wat ruimte vrij te spelen", aldus Van Ham.
De tekorten gelden op dit moment alleen voor bedrijven, particulieren hebben er nog geen last van. Ook kleinere bedrijven kunnen tegen de capaciteitsproblemen aanlopen: een bakker die zijn gasoven wil vervangen door een elektrische kan nu buiten de boot vallen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!