Code oranje: zo bereidt Jera on Air zich voor op noodweer

Jera On Air in 2019 © Wesley van Bree
Donderdag is de eerste dag van het driedaagse punk, hardcore en metalcore festival Jera on Air. Festivalbezoekers hebben waarschijnlijk een regenachtige eerste dag voor de boeg: met een afgekondigde code oranje trekken er mogelijk stevige regenbuien over het terrein in Ysselsteyn.
Het is niet de eerste keer dat het festival te maken krijgt met slecht weer. Daar heeft de organisatie van geleerd: "We weten nu wat we moeten doen."

Grote tenten

Zo zijn er dit jaar bliksemafleiders in de tenten geplaatst. Voor de rest houden de organisatoren het weer nauwlettend in de gaten. "We willen niet nu al onnodig paniek zaaien", zegt woordvoerder Thijs Vogels. Maar mocht het toch zo ver komen dat er iets moet gebeuren, dan is daar wel al over nagedacht. Als het hevig gaat regenen, gaat iedereen de grote tenten in. En mocht het noodweer al eerder komen, dan gaan de poorten eerder open en kunnen bezoekers alvast in de tenten schuilen. Als de windstoten te hard worden, waardoor het minder verstandig is om in de grote tent te staan, sturen ze mensen naar het open veld.

Festival stilgelegd

Toen het noodweer vorig jaar tijdens Jera on Air toesloeg, is het festival zelfs even stilgelegd. "Het kan zeker dat dat dit jaar weer gaat gebeuren. Dat is een beetje afhankelijk van wat het weer gaat doen".

Kom op tijd

Vogels adviseert bezoekers om op tijd te komen, ervoor te zorgen dat je tentje staat voordat het gaat regenen en de socials van het evenement in de gaten te blijven houden. Ook heeft hij een duidelijk beeld hoe de organisatoren het aan gaan pakken: vooral kalm blijven, niet in paniek raken en open communiceren naar de mensen als er iets moet gebeuren.

Pret niet drukken

Al komt er regen en onweer aan, dat mag de pret niet drukken. "De sfeer is heel goed, eigenlijk zoals altijd. Iedereen is altijd vrolijk, gezellig. Mensen helpen elkaar ook bij wat er kan komen. We zijn er allemaal klaar voor."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!