Mogelijk stijging Maaswater door regen: wat merken we?

Donderdagmiddag wordt veel regen verwacht © ANP
Code rood voor Namen in België, code oranje voor onze provincie. Er wordt flinke regenval donderdag verwacht in zowel België als Limburg. Daardoor kan het waterpeil in de Maas de komende 24 uur snel stijgen. Wat betekent dit en wat merken wij ervan?
Donderdag trekken er sinds halverwege de ochtend flinke regenbuien over het stroomgebied van de Maas in België.

Veel regen

Daarbij wordt veel neerslag in korte tijd verwacht. Ook in Limburg kan het in de loop van de middag en avond flink gaan regenen. Volgens het KNMI wordt hier lokaal meer dan 75 millimeter regen verwacht.
Op zich is dit niet schrikbarend, stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het waterpeil in de Maas zal daardoor in korte tijd snel stijgen en de stroming in de rivier neemt erdoor toe. Daarom waarschuwt Rijkswaterstaat de recreatievaart in Limburg.

Sterkere stroming

"We zijn die stroming niet gewend. De Maas was rustig, maar door de regenval zullen er sterkere stromingen ontstaan", legt de woordvoerder uit. "Om te voorkomen dat mensen met bootjes en jetski's daardoor overvallen worden, willen we ze bewust maken van de veranderingen."
Vrijdag wordt er weer zomers weer voorspeld, maar het is verstandig om dan voorzichtig te zijn als je op de Maas gaat varen.

Geen extreem hoogwater

Rijkswaterstaat verwacht geen extreem hoogwater door de flinke regenbuien. "De verwachte afvoer is niet alarmerend, maar vraagt wel om extra alertheid. De Maas is breed genoeg en kan de afvoer prima aan." De uiterwaarden kunnen deels onderlopen, vooral bij Roermond waar de stuw door werkzaamheden niet maximaal ingezet kan worden.
De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Zodra we weten hoeveel regen er in België is gevallen, kunnen we beter inschatten wat de gevolgen zullen zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!