Hongerstakers AZC Heerlen blijven buiten slapen

Protestkreten van de bewoners van het AZC in Heerlen © L1
Een deel van de asielzoekers die op het AZC in Heerlen donderdag in hongerstaking gingen, blijft ook na de regen van woensdagmorgen buiten slapen. "We willen zichtbaar zijn."
Dat zegt de Palestijnse Abdul. Hij is een van de acht nieuwkomers die in hongerstaking zijn gegaan uit onvrede over de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vijf van de acht slapen buiten op matrassen onder een afdak van lakens.

Twee weken

"Mijn casemanager heeft een foto gestuurd van ons naar de IND om aandacht te vragen voor onze actie. Twee weken later kwamen ze pas naar ons toe. We begrijpen niet waarom wij geen interview krijgen. We willen geen verblijfsvergunning maar een interview met de IND." De stakende asielzoekers komen uit Syrië, Iraq en Koerdistan.
De lange wachttijd bij het IND is mede het gevolg van de voorrang aan kansarme aanvragen. Dat zijn aanvragen van personen uit de zogenaamde veilige landen zoals Algerije, Marokko en Tunesië. Het kabinet beoogt hiermee een sneller vertrek van deze groepen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!