Massaal protest tegen Venrayse plannen voor flexwoningen

Protest in Oostrum tegen de komst van flexwoningen. © L1
De draagkracht van Oostrum om opnieuw 300 vluchtelingen, statushouders en andere woningzoekers te huisvesten in flexwoningen is op. Daarom is er protest in het dorp nadat de gemeente eerder deze maand haar plannen bekendmaakte.
Twee weken geleden hebben we het bericht gekregen dat er 300 dorpsgenoten bij komen hier. “Daar hebben we geen keuze in gehad”, vertelt voorzitter van de buurtvereniging Jan van Ochten.

Geen dialoog

Van Ochten is er verbaasd over. "Ik zit in twee klankbordgroepen in het dorp. Eén voor arbeidsmigranten en één voor noodopvang van vluchtelingen in de nabijgelegen evenementenhal. Ik heb nergens iets gehoord. Er is totaal geen dialoog." En juist dat steekt de buurtbewoners het meest.

Grens bereikt

Want hoewel het misschien een logische reflex is om bij dit soort plannen te denken: prima, maar niet in mijn achtertuin is er volgens Van Ochten hier een grens bereikt. "We hebben hier al anderhalf jaar opvang gehad voor asielzoekers. Daar heeft heel Oostrum zich voor ingezet om dat tot een goed einde te brengen. Met heel veel vrijwilligers voor initiatieven voor dagbesteding. dus dat argument gaat niet op."

Draagkracht stokt

Bovendien zitten er naast de asielopvang ook al een tbs-kliniek en meerdere huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. Van Ochten: “Als Venray een probleem heeft, dan is de oplossing in het oosten. Het komt iedere keer hier in Oostrum terecht. De draagkracht is bereikt.”
De gemeente Venray heeft begrip voor de kritiek. "We kunnen ons goed voorstellen dat inwoners schrikken en moeten wennen aan de plannen", zegt wethouder Martin Leenders. "De impact kan groot zijn. We houden als Venray wel graag de regie over deze maatschappelijke opgave en voelen ons verantwoordelijk."

Rust en groen

Het echtpaar Sjaak en Elly van Wijlick woont naast het perceel waar de flexwoningen voorzien zijn. “We zijn hier anderhalf jaar geleden komen wonen voor de rust, de vrijheid en het groen. Wij waren hier helemaal in onze nopjes. Nu dreigt onze hele woning en tuin te worden ingepakt door de nieuwe plannen”, zegt Sjaak van Wijlick.

Landschappelijke waarde

Net als veel andere bewoners werden ze compleet verrast, toen er twee weken geleden een brief kwam waarin voor het eerst melding werd gemaakt van de plannen. “Dit is eerder aangemerkt als gebied met hoge maatschappelijke waarde. Gebied dat nooit bebouwd zou worden.” Omdat de flexwoningen met een maximale periode van 15 jaar als tijdelijke bebouwing worden aangemerkt, wordt daar nu vanaf geweken. Van Wijlick “Als we dat geweten hadden, waren we hier nooit komen wonen.”

Protest

Ondertussen is er steeds meer protest. Bij iedere woning in de straat prijkt wel een poster achter het raam met het opschrift ‘Oostrum afvoerputje van Venray.’ Ook zijn er banners en protestdoeken opgehangen. Buurtbewoners voorzagen de straat bij de beoogde locatie ook van leuzen met stoepkrijt maandag, maar de gemeente heeft deze dinsdagochtend in alle vroegte een veegwagen langs gestuurd om dat weer te verwijderen. "Zelfs dat mag dus blijkbaar niet gezien worden", schampert de voorzitter van de buurtvereniging.

Levende petitie

Oostrum is een van in totaal drie locaties waar flexwoningen zijn voorzien. Ook in het naastgelegen Oirlo was dinsdagavond een groot protest. Buurtbewoners liepen daar massaal uit om hun ongenoegen kenbaar te maken door een ‘levende petitie’ te houden. Ze maakten een lang lint van mensen die allemaal nee schudden, terwijl er beelden werden gemaakt met een drone.

Luisteren

De gemeente heeft voor deze week verschillende gesprekken gepland over de plannen voor flexwoningen. Dit als opmaat voor de besluitvorming in de gemeenteraad eind deze maand. Vanavond is Oostrum aan de beurt. Van Ochten: “Ik hoop dat ze niet alleen komen vertellen, maar ook willen luisteren. Want flexwoningen voor 300 mensen is hier eigenlijk geen optie."
"We hopen als gemeente zoveel mogelijk geluiden uit de samenleving te horen", zegt wethouder Martin Leender. "De inloopavonden vanavond en morgen en het sprekersplein op donderdag zijn bedoeld om ons oor te luister te leggen. Op 27 juni valt er geen definitief besluit maar dit is juist het startsein om zaken nader met elkaar uit te werken en met elkaar om tafel te gaan."
L1 presenteert een nieuw debatprogramma: L1 Arena. In dit nieuwe programma wordt gedebatteerd over actuele en uitdagende maatschappelijke thema's die Limburg en zijn inwoners raken. In de eerste uitzending van L1 Arena zal het debat zich richten op een belangrijk thema: vluchtelingen in Limburg. Dinsdag 20 juni om 18:30 uur live op L1 TV en om 23:00 uur een herhaling.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!