Roerige jaren Roermond schrikken nieuwe burgemeester niet af

Yolanda Hoogtanders © Gemeente Roermond
Ze is de eerste VVD'er die in Roermond de ambtsketting mag gaan dragen. Yolanda Hoogtanders (51) werd maandagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Bisschopsstad.
De roerige jaren van Roermond deden haar niet afschrikken te solliciteren. "Absoluut niet, anders had ik zeker niet gesolliciteerd."

De stad uit haar jeugd

Ze solliciteerde op de functie voor nieuwe burgemeester, zo vertelde ze dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow op L1 Radio, omdat Roermond een fantastische stad is. "Het is de grote stad uit mijn jeugd, waar ik nog steeds met heel veel plezier kom, ook sinds ik in Amsterdam woon. Roermond is de stad waar ik een warm gevoel voor heb. Roermond heeft heel veel charmes die een stad te bieden heeft. Maar het is ook een stad met een aantal grote uitdagingen en waarvan ik denk dat ik met mijn Amsterdamse ervaringen aan kan bijdragen."

Burgemeester aanraakbaar zijn

Bevlogen, sterk in de interactie en benaderbaar, zo werd Hoogtanders omschreven door de vertrouwenscommissie. Ze denkt dat het voldoende is om een stad te besturen. "Ik denk dat dat hele belangrijke kwaliteiten zijn voor een burgemeester. Zeker in de tijd waarin we nu leven waar de verbinding met mensen heel belangrijk is. Waar je als burgemeester aanraakbaar moet zijn voor iedereen in de stad."

Gemeenteraad Amsterdam

De VVD-politica was pas anderhalf jaar gemeenteraadslid van Amsterdam. Toch reageerden haar Amsterdamse collega's positief op het nieuws dat ze is de nieuwe burgemeester van Roermond gaat worden. "Ze vinden het jammer dat ik de stad ga verlaten, maar ze vinden het ook een fantastische stap. Ze zijn ontzettend blij voor Roermond."

Plat kalle

In de jaren dat Hoogtanders in Amsterdam woonde, kwam ze nog wel regelmatig terug in de Bisschopsstad. "Ik ken Roermond vanuit mijn jeugd en ook na mijn jeugd ben ik er altijd bij terugkomen. Ik heb er vrienden wonen en ga er graag uiteten en ik vier er carnaval." Toch heeft Hoogtanders in de loop der jaren een iets andere tongval gekregen, maar ze laat horen dat ze het Limburgs ook nog beheerst. "Ik kin auch nog hiel good plat kalle."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!