Autogarages lopen over: ‘We plannen nu voor half augustus’

Automonteurs in opleiding hebben het werk voor het uitkiezen © L1 (Guus Benders)
Wie voor zijn vakantie nog even snel de auto wil laten checken in de garage, komt regelmatig bedrogen uit. Veel garages hebben nauwelijks plek op korte termijn.
Verschillende Limburgse autogarages laten weten dat de eerstvolgende datum om geholpen te worden ergens in augustus ligt.

Spoedgevallen

"Natuurlijk doen we ons best om iedereen te helpen en voor spoedgevallen lukt dat ook wel. Maar als er echt een beurt of grote reparatie moet gebeuren, dan hebben we op dit moment wel een uitdaging", stelt Marcel van der Koelen van Volvo Rutten in Echt.

Langer doorrijden

De drukte wordt niet alleen veroorzaakt door de vakantiedrukte. "We zien het eigenlijk het laatste half jaar al fors drukker worden." Van der Koelen denkt dat de transitie naar elektrisch daar aan bijdraagt. "Veel mensen kijken nu nog de kat uit de boom en stellen de aankoop van een nieuwe elektrische auto uit. Doordat ze vervolgens langer doorrijden met hun huidige auto, komen er meer en grotere reparaties bij kijken. Dat geeft extra veel werk."

Wekelijks gebeld

Daarnaast speelt ook nog een personeelstekort in de hele branche mee. Vooral als oudere werknemers stoppen, is het lastig om jonge aanwas te werven, stellen meerdere garages. Opleidingsmanager Bram Frijns van Vista College in Heerlen ziet dat ook. "Wij krijgen echt wekelijks telefoontjes van bedrijven of we niet nog iemand hebben die kan komen werken of stage kan komen lopen. Er is meer werk dan dat wij studenten hebben."

Werk zat

Goed nieuws dus voor de studenten die hier binnenkort afstuderen, zoals Colin Eggen die in de praktijkruimte van het college nog wat aan het oefenen is bij een Opel Corsa. "Ik hoop komende week mijn diploma te halen en daarna zie ik wel. Ik werk al bij een bedrijf en daar is het ook erg lastig om aan goede mensen te komen. Veel draait daar echt op jonge mensen. Ik wil graag zo veel mogelijk leren en ik zie wel waar ik terecht kom. Aan werk is in ieder geval geen gebrek."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!