Hitte op school Brunssum: gemeente belooft oplossing

Volgens de gemeente Brunssum worden deze week nog de problemen met de klimaatbeheersing in het schoolgebouw van basisschool de Trampoline en basisschool De Opstap aangepakt.
In het schoolgebouw aan de Prins Bernhardstraat kan de temperatuur op warme dagen wel oplopen tot 30 graden.
Te weinig actie ondernomen
Ruim 175 leerlingen, ouders en docenten gaan daarom woensdag in een protestmars lopen richting het gemeentehuis van Brunssum. Ze vinden dat de gemeente, woningcorporatie Weller en Movare Onderwijsstichting de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om de problemen aan te pakken. Een van de initiatiefnemers van de actie, Ingrid Alberts laat in een reactie aan L1 weten dat de maat voor veel ouders nu vol is. "Het gaat om de gezondheid van onze kinderen."
Luchtbehandelingssysteem
Volgens een woordvoerder van de gemeente Brunssum zijn de problemen met de temperatuur in het schoolgebouw bekend. "Het gebouw beschikt over een luchtbehandelingssysteem dat de lucht in het gebouw ververst. Het is echter geen koelsysteem." Het luchtbehandelingssysteem draait echter al jarenlang voor slechts 50 procent van de capaciteit, dit vanwege klachten van omwonenden over geluidsoverlast.
100 procent
Vorig jaar is door Weller toegezegd het systeem op 100 procent te gaan laten draaien. "In de winter zouden er voorbereidingswerkzaamheden plaatsvinden en ook geluidsmetingen worden gedaan, deze werden echter uitgesteld." Dat bevestigt ook Alberts. "De werkzaamheden gingen in januari niet door en werden verplaatst." De gemeente zegt nu toe dat het systeem nog deze week op volle kracht gaat draaien. Weller gaat in de gaten houden of het effect gaat hebben. "Hiermee komt er 's nachts koelere lucht het schoolgebouw binnen en moet het effect meetbaar zijn."
Thermo ondergoed
Alberts en meer ouders hebben het probleem al jaren geleden aangekaart bij de diverse instanties, maar elke zomer werd hen beloofd dat het opgelost zou worden. "Er verandert steeds niks, daarom hebben we vorig jaar een handtekeningenactie gehouden en vakantiekaartjes aan de burgemeester overhandigd." Volgens Alberts zouden er in eerste instantie airco's geplaatst worden, maar dit was niet mogelijk omdat het stroomnetwerk hiervoor niet geschikt was, ook ventilatoren plaatsen bleek geen optie. "Die verplaatsen alleen maar lucht, ondertussen zitten onze kinderen, maar ook de leraren in snikhete klaslokalen wat slecht is voor de gezondheid en ook voor bijvoorbeeld hoofdpijnklachten en concentratieproblemen zorgt." Maar niet alleen in de zomer speelt het probleem. "In de winter is de CO2 ook niet goed. Een docent zet een raam open en de kinderen zitten in de kou. Mijn kind moet thermo ondergoed aan naar school", vertelt Alberts.
Ziekgemeld
Afgelopen vrijdag had bijna de helft van alle ouders hun kinderen ziekgemeld vanwege alle problemen. Alberts: "Ik kwam in de ochtend in het klaslokaal, er was nog geen kind geweest en toen was het al 26 graden." De drie partijen hebben toegezegd te willen meewerken aan een oplossing. "Er zijn al meerdere gesprekken geweest en telkens worden er beloftes gedaan, maar het wordt elk jaar doorgeschoven. De maat is voor mij en andere ouders is nu vol. Ze zeggen dat het klimaat in het gebouw behaaglijk moet zijn, maar dat is het nog nooit geweest. Daarom gaan we woensdag de protestactie houden, er moet iets gebeuren", besluit ze.