Fors meer Venlose zonne-energie, Vaals blijft achter

Het aantal installaties voor zonne-energie groeit overal in Limburg © Istock
Venlo is de gemeente waar de mogelijke energieopbrengst door zonnepanelen het sterkst is gegroeid. Het op te wekken vermogen is daar in één jaar met 37 procent gegroeid. Die groei komt vooral op het conto van bedrijven, meldt het CBS.
Dat extra vermogen komt volgens het statistiekbureau door een stijging van 27,1 procent in het aantal installaties om zonne-energie op te wekken. Zulke installaties kunnen uit verschillende aantallen panelen bestaan, waardoor de op te wekken energie en het aantal installaties flink kan verschillen.

Beesel

Het aantal installaties om zonne-energie op te wekken groeide afgelopen jaar het meest in Beesel. In 2022 groeide daar het aantal installaties van 1890 naar 2476 oftewel met 31 procent. Daarmee kan volgens de onderzoekers bijna 29 procent meer energie worden opgewekt dan in 2021.

Kleine groeiers

De groei van het aantal installaties was in Limburg het kleinst in Vaals, met 14,5 procent. Dat is onder de juiste omstandigheden goed voor bijna 23 procent meer opbrengst. Ook in Stein (17,8 procent erbij), Kerkrade (18,1 procent) en Brunssum (19,1) groeide het aantal installaties met minder dan 20 procent. Het op te wekken vermogen groeide in Nederweert het minst: alhoewel daar het aantal installaties met 22,9 procent groeide, is de maximale opbrengst daar met niet meer dan 8,2 procent gestegen.

Landelijk

De groei in Limburg blijft achter bij die in de rest van het land. De opbrengst steeg in heel Nederland met 46 procent. Daarmee wordt nu 3,3 procent van alle elektriciteit in het land door de zon opgewekt. Een jaar eerder was dat nog 2,1 procent.