Dieren helpen tijdens hitte: 'Ruim je tuin niet op'

Tips voor verkoeling. © L1
Hondenzwembadjes, ijsjes met een snoepje erin en genoeg schaduwplekken waar ze kunnen schuilen. Het zijn enkele manieren om je huisdier koel te houden tijdens de hitte overdag. Maar hoe zit dat met de andere dieren in je tuin?
Het Dierenbeschermingscentrum Limburg in Born geeft enkele tips hoe je bijvoorbeeld vogels en egels kunt helpen.

Water en eten

"Als je een tuin of balkon hebt, kun je wat bakjes met water neerzetten waar vogels en egels uit kunnen drinken", zegt Saskia Thijssen van de Dierenbeschermingscentrum Limburg. Maar ook op het gebied van eten kun je de wilde dieren een handje helpen. "Nu met de droogte zitten er minder wormen in de tuin. Dat betekent dus ook minder eten voor de egel. Voor hen kun je een bakje met kattenbrokjes neerzetten."

Ruim je tuin niet op

Behalve eten en drinken is er nog meer. "Ruim je tuin niet op. De blaadjes die er liggen zijn super handig voor dieren en insecten om te gebruiken voor de schaduw." En daar komt gelijk een andere tip voorbij. "Als je de blaadjes opruimt kan het ook zomaar zijn dat je de dieren of insecten wegjaagt. Dat geeft hen stress en zorgt voor extra warmte."

Laat ze vooral zitten

Als laatste geef Thijssen nog een belangrijke tip. "Zie je nou een vogel op de grond zitten met de vleugels open en de snavel open in de lucht, of een wild zwijn of hert. Laat hem dan met rust. Het lukt je toch niet om het dier te vangen en doordat het dier op de vlucht slaat, stijgt het stressniveau waardoor het dier het nog warmer krijgt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!