Afval voor niks gescheiden in Venlo: alles samen ingezameld

In Venlo is het gescheiden afval toch op een grote hoop terechtgekomen. © iStock
Inwoners van de gemeente Venlo wordt gevraagd om afval te scheiden door middel van een duobak. De gedane moeite is echter voor niets, want in Venlo wordt het afval alsnog grotendeels ongescheiden ingezameld.
Dat komt doordat een deel van de vrachtwagens met twee compartimenten van afvalinzamelaar Renewi kapot zijn en niet worden vervangen.

Afval op een hoop

Dat betekent dat een deel van het afval dat mensen thuis verzamelen en vervolgens scheiden, toch in een grote bak terechtkomt. "Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn", laat wethouder Marij Pollux-Linssen weten. De wethouder is dan ook van plan om Renewi aan het contract te houden, een juridisch traject is ook al opgestart. "We laten het er ook zeker niet bij zitten." Inwoners van Venlo die in laagbouw wonen, beschikken over een duobak met twee compartimenten: eentje voor restafval in te zamelen en eentje voor pmd.

Nascheiden

De gemeente Venlo is bezig met het probleem op te lossen door het afval na te scheiden. Het is dus niet nutteloos dat mensen hun afval scheiden. "Zeker niet", bepleit Pollux-Linssen. "Omdat de toekomst ook laat zien dat we steeds meer verschillende afvalstromen zullen gaan krijgen. Het is natuurlijk het allerbeste om ervoor te zorgen dat het afval op een andere manier gebruikt kan worden en dat het een grondstof wordt."

Verantwoordelijkheid nemen

Ook lopen er gesprekken met Renewi om te kijken hoe ervoor gezorgd kan worden dat alle moeite die mensen doen om afval te scheiden gehonoreerd kan worden. "Hopelijk zijn er nog andere oplossingen mogelijk", aldus Pollux-Linssen. De wethouder is zich terdege bewust dat niemand in Venlo erop zit te wachten dat het afval niet wordt opgehaald. "We willen Renewi aan hun contract houden. Het is een probleem waarin we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen, maar dat kunnen we niet zonder Renewi daarbij in te schakelen."

In 2019 al op de hoogte

De gemeenteraad was in 2019 al op de hoogte van de problemen met de kapotte vrachtwagens. Pollux-Linssen: "Toen heeft Renewi ons al laten weten dat er dingen speelden met deze vrachtwagens, maar we hebben een contract, dus we vonden dat het een probleem van Renewi was."

Duobakken vervangen

De gemeente Venlo overweegt om op termijn de duobakken te vervangen en het inzamelen van pmd via de speciale pmd-zakken te laten verlopen. "We zijn nog een van de weinige gemeenten die gebruikmaken van de duobak en die zijn voor de toekomst geen optie meer. In ons nieuwe grondstofplan, dat nog aan de gemeenteraad voorgelegd moet worden, gaan we kijken wat de verdere toekomst ons gaat brengen. Het ligt voor de hand dat we op termijn, en die termijn wordt nu misschien iets korter, gaan overschakelen op een andere manier pmd inzamelen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!