Onderwijsminister: 'Carnaval belangrijk maar toets blijft'

Minister Dennis Wiersma in Kerkrade © L1 (Maurice de Heus
Minister Dennis Wiersma heeft toegegeven dat de communicatie rond de 'carnavalstoets' die basisscholieren in hun laatste jaar moeten maken 'niet zo handig was.' Maar de datum van de nieuwe doorstroomtoets blijft staan in de eerste weken van februari.
Tegen die periode kwam de afgelopen weken veel protest, omdat in Limburg en Brabant die schooltoets in de carnavalsperiode valt.

Superbelangrijk

"Carnaval is super belangrijk als immaterieel erfgoed", aldus de minister voor het primair en voortgezet onderwijs bij een bezoek aan Kerkrade. "Je kunt het ook niet verplaatsen", zo erkent de minister, waarbij hij een eerder advies vanuit zijn ministerie corrigeert. Dat antwoordde op commotie bij scholen in Brabant en Limburg over de timing van de opvolger van de cito-test, de nieuwe doorstroomtoets. Die zou in 2024 in de carnavalsperiode vallen. "Volgens de wet moet de toets in de eerste twee weken van februari worden afgenomen. Het is even puzzelen hoe je dat doet."

Carnavalsweken

In 2024 valt carnaval in de tweede week van februari. Veel schoolbesturen hadden gevraagd om flexibiliteit bij het ministerie, omdat de week voor carnaval vaak al in het teken staat van de vastelaovend. "Het is een belangrijke graadmeter. Je wil met die toets een goed beeld krijgen hoe een leerling er voor staat. Dan moet je je afvragen of dat de goede periode is", verwoordde Stef Niekamp van de Stichting Kom-Leren de kritiek afgelopen maand. "Krijg je dan met carnaval het goede beeld? Dit is een mooi stukje Randstedelijk denken, er is totaal geen gevoel voor wat er leeft in de helft van Nederland", aldus Niekamp.
In 2025 zal de wet geen problemen opleveren, maar in 2027 start carnaval zelfs al op 7 februari.

Regio

Wiersma erkent het gevoel dat Den Haag soms onvoldoende rekening houdt met de regio. "Ik kom zelf uit Friesland, ik herken dat de regio soms moet vechten om goed in de politiek gehoord te worden. Dit was een wet van voor mijn tijd, zo lang duurt dat wetstraject. De Tweede Kamer heeft hier goed naar kunnen kijken, en die hebben met elkaar hier ook geen punt van gemaakt. Dus we moeten met z'n allen goed opletten voor die regio."

Spacebuzz

Wiersma bezocht basischool De Steltloper in verband met het project Spacebuzz van André Kuipers en het onderwijsnetwerk STEAM Limburg. De partijen gaan samenwerken om leerlingen een nieuw perspectief op de aarde te geven, juist vanuit die ruimteblik. "Je ziet hier in deze raket veel zaken die je normaal niet ziet", zo legt Wiersma uit. "Het belang van het regenwoud, duurzaamheid, van het klimaat, het belang van water. Dat leren de kinderen supersnel in deze raket, als onderdeel van een langer programma waar ze hier op school aan werken."