Regionale hittegolf op komst in Limburg

Afbeelding ter illustratie © iStock
Er is een regionale hittegolf op komst in Limburg. Maandag wordt het opnieuw 30 à 31 graden. Daarmee is het vanaf donderdag vijf dagen op rij meer dan 25 graden waarvan minimaal drie tropisch warm zijn met ruim 30 graden, meldt Meteo Limburg.
Het wordt zondag de hele dag zonnig weer. De temperatuur loopt op tot 31 à 32 graden. Het dagrecord van KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek staat op 30,9 graden en is daar gemeten op 11 juni 1948. Een matige, 3 en af en toe 4 Beaufort wind brengt een beetje verkoeling. Ook later op de avond is het nog warm met 21 à 22 graden tegen middernacht.
Vanwege de hitte worden allerlei maatregelen genomen. Zo geldt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat ook maandag. Zondag is het protocol in heel Nederland van kracht, maandag in alle provincies behalve Friesland, Groningen en Drenthe.
Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het hitteprotocol geldt maandag van 10:00 tot 22:00 uur. Ook zaterdag was het in de meeste provincies van kracht wegens de tropische temperaturen. Zodra er een grote kans is dat het 30 graden of warmer wordt, zet Rijkswaterstaat het protocol in.

Tankstation

Rijkswaterstaat vindt het onwenselijk als gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen langdurig in de zon op een berger moeten wachten. Daarom probeert de organisatie ervoor te zorgen dat tijdens dit soort warme dagen een berger zo snel mogelijk weggebruikers met pech naar een plek met voorzieningen brengt, zoals een tankstation.
Weggebruikers krijgen het advies goed voorbereid en alert te zijn bij hitte en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het volgens Rijkswaterstaat handig een paraplu in de auto te leggen. Die kunnen mensen als parasol gebruiken terwijl ze op een weginspecteur of de berger wachten.

Aanvangstijden vervroegd

Zondag werd ook de Maastrichts Mooiste lopen. Vanwege de hitte waren de aanvangstijden behoorlijk vervroegd. Om 09:15 uur gingen de lopers van de 10 kilometer van start. De organisatie had besloten om de 10 Engelse mijlen loop te schrappen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!