Overleg sociaal plan VDL Nedcar gaat maandag verder

Stakers voor een van de geblokkeerde poorten van VDL Nedcar in Born, 4 mei 2023 © L1 (Achille Prick)
Vakbonden en Nedcar-eigenaar VDL gaan maandag weer verder met hun gesprekken over het sociaal plan, nadat de vakbonden vrijdagmiddag met hun kaderleden hebben overlegd.
"We hebben met onze kaderleden besproken wat er uit de verkenningen is gekomen, en we hebben groen licht om formeel aan tafel te gaan", laat Jeroen Bruinsma van vakbond CNV weten. FNV-bestuurder Patrick Meerts zegt dat de gesprekken in de goede richting bewegen.

Ontslagen

Mogelijk heeft VDL de bonden een beter sociaal plan voorgesteld, vooruitlopend op de duizenden ontslagen die er zullen vallen bij de autofabriek in Born. In november verdwijnen de eerste 1800 banen, al hebben 800 uitzendkrachten geen recht op een sociaal plan. In maart, als de productie van Mini's helemaal stopt, verdwijnen er nog eens honderden werkplekken.

Verschil

De vakbonden willen een goed sociaal plan voor het Nedcarpersoneel dat zijn baan verliest, maar daar wilde VDL Nedcar aanvankelijk niet aan meewerken. Ondernemingsraad en vakbonden lieten eerder weten dat het verschil tussen het bod van VDL en de vraag van de vakbonden zo'n 20 miljoen euro is.

Stakingen

De vakbonden willen een beter sociaal plan dan het huidige, dat uit 2021 stamt. De meningsverschillen over het sociaal plan tussen VDL en bonden liepen zo hoog op dat er inmiddels acht dagen gestaakt is in de fabriek. Als de onderhandelingen worden hervat, zullen verdere stakingen waarschijnlijk worden opgeschort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!