Nieuwe coalitie: dit zijn de plannen voor Limburg

47 Statenleden brachten in het gouvernement hun stem uit voor de Eerste Kamer. © L1 (Raül Rademakers)
Het nieuwe provinciebestuur van BBB, CDA, VVD, SP en PvdA gaat zich houden aan de stikstofdoelstellingen voor 2035. En al in 2027 moet de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak door de Limburgse landbouw zijn verminderd, al is nog niet duidelijk met hoeveel.
Dat staat te lezen in het nieuwe coalitieakkoord dat vrijdagavond is gepresenteerd.

Natuur

Als de huidige bestuursperiode in 2027 afloopt, moet er ook een 'robuuster en ecologisch gezonder watersysteem zijn', om problemen met droogte en wateroverlast te verminderen. Ook moet de bodemkwaliteit de komende vier jaren beter worden, en gaat de provincie ondernemers duidelijk maken op welke plekken, welke bedrijven mogen zitten. Verder wil het nieuwe provinciebestuur dat het in 2027 beter gaat met de leefgebieden van planten en dieren. Voor landschapsbeheer trekt de provincie jaarlijks een miljoen extra uit.

Geen onteigening

Aan gedwongen onteigeningen om de stikstofdoelen te behalen werkt het door BBB gedomineerde provinciebestuur niet mee. Landelijk gezien willen in Limburg relatief de meeste boeren stoppen. Volgens kandidaatgedeputeerde Jasper Kuntzelaers van de PvdA gaat het om 150 boeren, die hun bedrijf sluiten. "Wij willen perspectief bieden aan mensen die hun toekomst in de landbouw willen vinden", zei hij. Voor boeren die hun bedrijf willen moderniseren om aan uitstooteisen te voldoen, komt de provincie met een speciaal fonds.

Minder armoede, meer lezen

Op sociaal vlak wil het provinciebestuur dat de armoede en laaggeletterdheid worden teruggedrongen, dat kinderen gezonder zijn en dat Limburgers meer bewegen. Ook moet de leefbaarheid en veiligheid in dorpen en wijken omhoog, en is de 'sociale cohesie en gemeenschapszin' in 2027 groter dan nu.

Beter ov en elektrisch rijden

Het openbaar vervoer moet ook beter, staat in het coalitieprogramma. Het moet ook makkelijker worden om vanuit Limburg naar de rest van Nederland of het buitenland te reizen. Daarvoor moet,als het aan de provincie ligt, ook Europees en rijksgeld voor gebruikt worden.
Om het elektrisch rijden te bevorderen, moeten er in 2030 in totaal 13.000 laadpalen staan, omdat het provinciebestuur verwacht dat er hier dan 130.000 elektrische auto's rondrijden. De bussen van Arriva moeten al in 2027 emissieloos rondrijden.

Meer geld voor cultuur

Voor cultuur trekt het nieuwe provinciebestuur extra geld uit. Voor de Limburgse taal wil de coalitie de komende jaren steeds ruim een miljoen extra uittrekken, het Limburgs filmfonds krijgt er jaarlijks vier ton bij. Voor de sport komt er jaarlijks 2,5 miljoen bij en de Oud-Limburgse Schuttersfederatie kan vanaf volgend jaar rekenen op jaarlijks 100.000 euro extra.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!