Met eigen bedrijf de wereld in en bijstand uit

Britt Rietrae start haar eigen bedrijf met hulp van Vidi in Geleen. © L1 (Peter Beeker)
Natuurlijk wil Britt Rietrae (33) uit Geleen succes met haar eigen onderneming in mental coaching maar ze heeft al heel wat bereikt. Binnenkort presenteert Britt een ondernemersplan samen met vijf andere startende ondernemers die net als haar in de bijstand zitten.
"Er zit heel veel positiviteit en energie in deze groep. Het is ontzettend knap", vertelt ondernemerscoach Marie-José Meijs. "Een aantal is alleenstaande moeder. Probeer dan maar eens een baan te vinden. Een eigen bedrijf starten, met hulp van ons, kan een begin zijn om uit de bijstand te komen, maar dat hoeft niet per se. Het project is al succesvol omdat het heel veel zelfvertrouwen kweekt bij de deelnemers."

Nieuwe kans

Het is niet de eerste keer dat Britt Rietrae het bedrijfsleven in stapt. Ze runde al eens haar eigen onderneming. Door privé-omstandigheden heeft ze daar afstand van moeten doen. Nu is ze op de weg terug en krijgt ze bij de Sociale Coöperatie Vidi in Geleen een nieuwe kans. Het project loopt nu één jaar. Deelnemers die een idee hebben voor een product of dienst kunnen zich aanmelden. De 'pitch' wordt beoordeeld door het bestuur van Vidi waarin ondernemers en mensen uit de bankwereld zitten.

Uitkering

Britt en de vijf andere deelnemers krijgen ruim de tijd om hun zaak op te starten. Met behoud van hun uitkering kunnen ze de eerste stappen zetten in het ondernemerschap. "Dat is niet oneerlijk ten opzichte van jonge startende ondernemers die niet in de bijstand zitten vind ik. Voor iedereen is er in deze gemeente hulp voor handen mocht je dat willen", zegt Marie-José Meijs. "Ook als je geen vangnet nodig hebt, ben je bij ons welkom. Wij hebben een goed netwerk om iedere starter op weg te helpen."

Ondernemersplan

30 juni is een belangrijke dag voor Britt Rietrae en haar collega's. "Dan presenteer ik mijn definitieve ondernemersplan. Ik weet al dat het goed komt omdat we al geruime tijd zijn begeleid in dit traject. Dus 30 juni is wat mij betreft de oprichtingsdatum van mijn eigen zaak."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!