Limburgse hulp voor verwoeste stuwdam Oekraïne

De Reddingsbrigade Venlo stelt een boot beschikbaar. © Reddingsbrigade/Bart Verdijk
De Venlose Reddingsbrigade stelt een reddingsvaartuig beschikbaar voor het gebied dat getroffen is door overstroming bij de vernielde stuwdam in Oekraïne. Ook Waterschap Limburg levert materieel.
Waterschap Limburg stelt twee kano’s en één aluminium boot beschikbaar. Verder worden onder andere tien waterpompen met een capaciteit van 500 kuub per uur en 75.000 lege zandzakken geleverd.

Hulp

Het bestuur van Waterschap Limburg onderkent de nood onder de Oekraïense bevolking. "De gevolgen van de watercrisis in juli 2021 staan bij vele Limburgers nog vers in het geheugen", zegt Remy Sleijpen (locodijkgraaf). "Wij zijn tot op de dag van vandaag dankbaar voor het overweldigende hulpaanbod dat wij ontvangen hebben voor onze getroffen regio’s in Limburg. Daarom bieden wij nu graag onze hulp aan."

Vlet

Volgens Omroep Venlo stuurt de Reddingsbrigade een vlet, dat is een roeiboot met weinig diepgang. Door de lage diepgang kun je met deze boot makkelijk door ondergelopen straten varen. En daarmee is de boot goed te gebruiken als reddingsvaartuig.

Ministerie

De Venlose Reddingsbrigade kreeg via de nationale bond het verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om een vaartuig ter beschikking te stellen. Lang hoefden ze niet na te denken over dit verzoek. ‘De recente overstromingen in Oekraïne hebben een verwoestende impact gehad op de levens en gemeenschappen van veel mensen en op deze manier willen we de Oekraïense gemeenschap helpen bij deze ramp.’

Vrijdag op transport

Een woordvoerder van de reddingsbrigade laat weten dat de boot vandaag nog vertrekt naar IJmuiden om vanaf daar verder getransporteerd te worden naar het getroffen gebied. 'De boten moeten binnen een week in gebruik genomen worden om effectief levens te kunnen redden.'

De regio

Door de bijdrage van de reddingsbrigade komt het werk in de omgeving van Venlo niet in gevaar. ‘Op dit moment hebben we nog twee vaartuigen ter beschikking voor hulpverlening in de regio Venlo of daarbuiten’, laat de reddingsbrigade weten.

Verwoeste Kachovka-stuwdam

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest, waardoor een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. In heel Europa wordt noodhulp georganiseerd, waaronder in Nederland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!