Terugkijken: presentatie coalitie, eerste van het land

De presentatie van de nieuwe gedeputeerden en het coaliteakkoord in Huys Kaldenbroek in Lottum © L1 (Jos van den Broek)
BBB, CDA, VVD, PvdA en SP vormen samen de nieuwe coalitie in het Gouvernement. Om 19:00 uur presenteerden de partijen het coalitieakkoord met de naam Elke Limburger Telt! en de nieuwe gedeputeerden.
Kijk de presentatie in Huys Kaldenbroek in Lottum hier terug.

Vijf partijen, zes gedeputeerden

Limburg heeft daarmee als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie, 86 dagen na de Provinciale Statenverkiezingen. De vijf partijen hebben samen 26 van de 47 Statenzetels. BBB levert met Léon Faassen en Elianne Demolin-Schneiders twee gedeputeerden, de andere partijen leveren er allemaal één. Voor het CDA is dat Michael Theuns, de VVD stuurt Stephan Satijn terug naar het College en de PvdA en SP sturen Jasper Kuntzelaers en Marc van Caldenberg.
Bekijk de livestream hier.

Portefeuilles BBB

Met León Faassen levert BBB de gedeputeerde voor Landelijk Gebied en Grond- en Vastgoed. De uit Reuver afkomstige Faassen was eerder voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, en bood zich kort voor de Statenverkiezingen al aan als gedeputeerde namens de BoerBurgerBeweging. De tweede gedeputeerde namens BBB is Elianne Demollin-Schneiders uit Eckelrade. Tot haar onderwerpen horen Regio Deals, Onderwijs en Arbeidsmarkt, Europese Fondsen en bestuurlijke samenwerking. Milieutechnicus en juriste Demollin-Schneider werkte eerder onder meer in de bodemsanering, bij de gemeente Heerlen en de Open Universiteit.

Oudgediende Satijn

Stephan Satijn is de enige oudgediende in het komende College van Gedeputeerde Staten. De VVD'er krijgt net als de afgelopen jaren de portefeuille Economie. Daarnaast moet hij zich de komende jaren buigen over Financiën en Bedrijfsvoering.

CDA, PvdA en SP

Michael Theuns van het CDA krijgt de portefeuilles Ruimte, Wonen en Bodem & Water. De 29-jarige inwoner van Beek bij de Statenverkiezingen als nieuwkomer lijsttreker voor het CDA en werkte als consultant bij adviesbureau Berenschot. Landbouw wordt de portefeuille van PvdA'er Jasper Kuntzelaers uit Venlo. Ook wordt hij de verantwoordelijk gedeputeerde voor Cultuur & Erfgoed en Mobiliteit. Kuntzelaers was tijdens de vorige Statenperiode fractievoorzitter van de PvdA. Ook de SP levert met Marc van Caldenberg de voormalige fractievoorzitter als gedeputeerde. Hij krijgt de Sociale Agenda, Energie en Toezicht en Handhaving. De Landgravenaar komt uit het onderwijs.

Inspraak

Informateurs Petra Dassen en Jan Schrijen hebben de afgelopen maanden deze vijfpartijencoalitie gesmeed, waarbij ook reacties uit de samenleving zijn meegenomen. Op twee zogeheten inspiratieavonden kregen Limburgers een kans hun zegje te doen en daarnaast kwamen er ruim 180 schriftelijke reacties binnen.

Elke Limburger Telt!

Volgens de coalitiepartijen was de verkiezingsuitslag van 15 maart een "aansporing aan de politiek om oog te hebben wat mensen beweegt, voor waar ze kansen zien en zorgen hebben." Dat moeten de gedeputeerden zien te vertalen in beleid, waarbij Limburg voor behoorlijke uitdagingen staat. Met name het stikstof- en landbouwbeleid is de komende jaren een heet hangijzer. Ook ziet de coalitie zich gesteld voor taken als keuzes die gemaakt moeten worden op het gebied van ruimte, de energietransitie, bereikbaarheid, leefbaarheid en sociale problematiek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!