OR wacht met kort geding na toezegging Nedcar

De autofabriek in Born © L1 (Raül Rademakers)
De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet.
Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

Kort geding

Het medezeggenschapsorgaan wilde via het kort geding onder meer inzage afdwingen in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Dat geld zou mede bedoeld zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

Voorwaarden onacceptabel

Wel vindt de or de voorwaarden die de directie stelt onacceptabel. In een brief vroeg de advocaat van de or woensdagavond om mildere voorwaarden. Nu mag de vijfkoppige financiële commissie van de or de gevraagde stukken alleen onder toezicht van de financieel directeur van VDL inzien, zegt or-voorzitter Abdel Lahssaini. Er mogen geen aantekeningen van worden gemaakt. In de ruimte waar de stukken liggen in Eindhoven, mag geen pen, papier, mobieltje of fototoestel mee naar binnen, aldus Lahssaini. Dit op straffe van 10.000 euro per overtreding. Bovendien mag wat gelezen is, met niemand worden gedeeld.
De or deed een tegenvoorstel waarbij er wel aantekeningen gemaakt kunnen worden, en inzage mogelijk is zonder de aanwezigheid van iemand van VDL. Een brief met dit voorstel is woensdagavond de deur uitgegaan.

Compensatie

Het conflict draait met name om een compensatie die door BMW zou zijn overgemaakt wegens het niet nakomen van eerdere afspraken over de productie tot 2030. Van dat bedrag zou 70 procent bedoeld zijn voor een sociaal plan. De or wil precies weten of het geld daar ook voor wordt gebruikt. Tussen de vraag van de vakbonden en het bod van VDL over een nieuw sociaal plan ligt een verschil van zo’n 20 miljoen euro. De vakbonden en or begrijpen niet waarom het bedrijf hier moeilijk over doet. Dat leidde al tot stakingen. Ook vrijdag wordt weer gestaakt.
VDL kondigde voor november het ontslag aan van ruim 1800 medewerkers wegens het beëindigen van een contract met BMW voor de productie van MINI's begin volgend jaar. Bij Nedcar werken momenteel 3950 mensen.