'Clothing Loop'-trend: gebruikte kleding met elkaar ruilen

Lisa Theunissen (links) neemt de tassen met kleding in ontvangst. © L1 (Gerard Pansier)
Het is al langer populair om tweedehands kleding te kopen, of gebruikte kleding in winkels in te leveren. Toch is er sinds kort een nieuwe trend uit Amsterdam naar Limburg overgewaaid: kleding ruilen.
Onder de naam The Clothing Loop startte Lisa Theunissen uit Venray de kledingruil in Noord-Limburg. Vooral uit sociale beweegredenen.

Nederlands idee

Lisa hoorde van het initiatief op haar werk in Amsterdam. In die stad is in coronatijd het idee voor The Clothing Loop ook ontstaan. "Ook vanwege dat sociale aspect natuurlijk, mensen zaten toen thuis", vertelt Lisa. Volgens haar wordt het nu wereldwijd, bijvoorbeeld ook in Amerika, opgepikt.

Mensen leren kennen

Zij is naast coördinator van de eerste twee Venrayse groepen, ook deelnemer. "Het iseen super leuke manier om mensen in je buurt te leren kennen. Het is eigenlijk duurzaam, toegankelijk, gezellig en leuk", zegt Theunissen.
Clothing Loop
Bij een Clothing Loop, of ketting kledingruil, gaat een grote tas met gebruikte kleren van persoon naar persoon. Als een soort oneindige herhaling van een lus, loop in het Engels. Wanneer de deelnemer een tas thuis ontvangt, kan die eruit halen wat leuk is en een nieuw kledingstuk aan de tas toevoegen.

Limburg

In Limburg zijn er momenteel 23 kledingkettingen waar kledingrecycling plaatsvindt. De meeste groepen bevinden zich in het zuiden van de provincie, namelijk 16. In Midden-Limburg zijn er vijf.

Toekomstplannen

In Venray zijn er in korte tijd al 16 deelnemers, die zijn verdeeld over twee groepen voor dames. Elke groep heeft binnen de kledingketting een bepaalde maat of doelgroep. Lisa hoopt het initiatief nog verder uit te rollen samen met de gemeente Venray. The Clothing Loop zou namelijk perfect passen in hun plannen en projecten om de gemeente te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via clothingloop.org.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!