Bedreigde burgemeester 'hoeft zich geen zorgen te maken'

Een aantal bewoners van het woonwagenkamp in Spaubeek © L1
De burgemeester van Beek hoeft niet bang te zijn. Dat zeggen de bewoners van het woonwagenkamp in de Burgemeester Visserstaat in Spaubeek, nadat de burgemeester eerder deze week aangifte deed van bedreiging.
Burgemeester Christine van Basten-Boddin kreeg 'doodsbedreigingen' na de arrestatie van een aantal mannen op het kamp, afgelopen dinsdag.

Woonwagenprotest

De politie kwam naar het kamp omdat een aantal caravans verkeerd stond geparkeerd. De actie was een protest tegen het tekort aan standplaatsen. De situatie liep volledig uit de hand. Drie mannen werden opgepakt voor bedreiging en belediging.

'We zijn grof'

"Ik ben een publieke ambtsdrager. Ik vind dat ik mijn publieke taak veilig moet kunnen uitoefenen", zegt de burgemeester. "Als dat in het geding komt, dan doe ik daar aangifte van." De burgemeester informeerde deze week de gemeenteraad over de bedreiging.
De bewoners van het woonwagenkamp vinden dat de burgemeester overdrijft. "Wij zijn soms grof en zeggen wat we denken", zegt Sjef Eijkenboom die het woord voert namens de bewoners. Volgens Eijkenboom waren de bewoners boos omdat de politie geweld gebruikte. "Het is niet onze bedoeling om de burgemeester te bedreigen, al komt het misschien voor haar wel zo over", zegt hij. "Maar ze hoeft niet bang te zijn en achterom te kijken omdat we haar staan op te wachten. Het stond hier dinsdag in rep en roer en als je kwaad bent, zeg je veel."

Voor de rechter

De drie bewoners die dinsdag zijn aangehouden op het kamp zitten nog vast. Het gaat om twee mannen van 29 en een man van 31. Volgens de politie was het een van deze mannen die de burgemeester bedreigde. Twee van de drie mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.