Limburgse studie ouderenzorg krijgt internationale aandacht

Vanuit de hele wereld wordt met bewondering gekeken naar de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) van de Maastrichtse universiteit. Sinds 1998 doen onderzoekers hier onderzoek naar de verbetering van de zorg voor ouderen.
Een belangrijk doel is 'geen onvrijwillige zorg'. Dat betekent: geen dwangvoeding, niet vastbinden, deuren van het slot, minder 'rustgevende' medicatie.
Navolging
In Engeland heeft de Universiteit van Leeds samen met de AWO een vergelijkbaar initiatief opgezet. Bij het langjarige onderzoek zijn ook studenten betrokken van hbo- en mbo-instellingen in Limburg en negen zorgorganisaties. In een publicatie vanwege het 25-jarig jubileum roemt het AWO-L de resultaten.
Voorbeelden
Zo worden bewoners in verpleeghuizen niet meer vastgebonden of opgesloten in een kamer, blijken zorgboerderijen heel goed te werken voor mensen met dementie en zijn er nieuwe inzichten over de belasting van mantelzorgers. Verder kwam de Wet zorg en dwang (Wzd) mede tot stand door het Maastrichts onderzoek, en zijn er nieuwe methoden gevonden om pijn bij dementerenden vast te stellen.
Discussie
Initiatiefnemer van het project is professor Jan Hamers. Over de 'meer handen aan het bed'-discussie heeft hij een duidelijke mening. "Meer handen aan het bed zijn niet altijd een oplossing, in de praktijk moet 'anders worden gewerkt'. En in Limburg blijkt dat dat zeer goed mogelijk is, met heel positieve resultaten. Om maar iets te noemen: bewoners (mensen met dementie) smeren zelf hun brood tijdens het ontbijt en de fysiotherapeut is tussen 9:00 en 10:00 uur dan ook niet welkom. Vaak is dat standaard bezoek van de fysiotherapeut om 9:00 uur juist reden om het ontbijt af te raffelen en mensen te 'voeren'."
Symposium
Ter gelegenheid van het jubileum organiseert het AWO-L vrijdag een symposium in het MECC in Maastricht. Daar worden 1000 deelnemers verwacht. Het geheel wordt aan elkaar gepraat én gezongen door dagvoorzitter Paul de Leeuw. Het symposium is voor iedereen toegankelijk zolang er plaats is.