Onderzoek: Moordverdachte Donny kreeg geen passende zorg

Donny M. heeft in een eerder stadium bekend de 9-jarige Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood. © L1
Donny M., de verdachte van de moord op de negenjarige Gino, kreeg niet de passende zorg die hij nodig had. Donny was voor de moord op Gino al in het vizier van de hulpverlening, maar de instanties werkten niet altijd goed samen, waardoor cruciale informatie soms verloren ging.
Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

Lange geschiedenis

M. kent een lange geschiedenis van psychiatrische problematiek. Zo is hij eerder veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruiken van zeker één van hen. Onderzoekers bij het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar is. Donny heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis en een pedofiele stoornis.
Toezicht Sociaal Domein kondigde het onderzoek vorig jaar september aan. De organisatie is een samenwerkingsverband van vier Rijksinspecties. Uit het onderzoek dat donderdag is gepubliceerd, blijkt dat sinds 2017 14 instanties of hulpverleners betrokken waren bij de begeleiding van Donny M. Het gaat onder meer over justitiële organisaties zoals de reclassering en over gemeentelijke partijen. Volgens de onderzoekers is er sprake van 'tekortkomingen in het handelen van individuele partijen en in de onderlinge samenwerking'. Zo ging het onder meer mis met de overdracht van cruciale informatie zoals informatie over het recidiverisico van Donny M. Ook was er niemand die de regie had op de gezamenlijke zorg van alle betrokken partijen.
M. werd in 2017 veroordeeld wegens mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruik van zeker een van hen. In 2015 werd hij veroordeeld voor poging tot doodslag nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid. De rechter zei toen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was, omdat hij een autismespectrumstoornis heeft en zwakbegaafd is. "Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen", aldus de rechter toen.
Gino van der Straeten © L1 (Maurice de Heus)

Ontvoerd uit speeltuin

De 23-jarige Donny M. uit Geleen wordt ervan verdacht de negenjarige Gino van der Straeten te hebben ontvoerd, misbruikt en vermoord. Donny heeft bekend dat hij op 1 juni 2022 in Kerkrade de jongen heeft ontvoerd uit een speeltuin. Drie dagen later werd het lichaam van het jongetje gevonden in Geleen, vlakbij de woning van Donny.

Verbeterpunten

De onderzoekers hebben in het rapport een aantal verbeterpunten opgeschreven. 'Het onderzoek richt zich op de lessen die geleerd kunnen worden over de zorg en ondersteuning', schrijven ze. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak over de dood van Gino inhoudelijk wordt behandeld. In augustus staat verdachte Donny M. opnieuw voor de rechter tijdens een tussentijdse pro formazitting.