Basisscholen krijgen geen extra tijd voor 'carnavals-Cito'

Confetti tijdens carnaval © iStock
Basisscholen krijgen geen extra tijd voor de afname van de Citotoets die gepland staat tijdens de carnavalsperiode. Alleen bij de digitale versies kunnen scholen zelf bepalen wanneer deze worden afgenomen.
Dat blijkt uit antwoorden van Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs op schriftelijke vragen van drie CDA-leden uit de Tweede Kamer. Eén van hen komt uit Limburg, de twee anderen uit Brabant.

Afnameperiode

De wettelijke afnameperiode voor de doorstroomtoetsen is vastgelegd en valt in de eerste twee volle weken van februari. In sommige jaren overlapt de afnameperiode dus met carnaval. Zoals in 2024: dan moeten de Citotoetsen afgenomen worden tussen 5 en 16 februari. Carnaval start in 2024 op 11 februari en de vrijdag daarvóór, op 9 februari, wordt op veel scholen al carnaval gevierd. "Voor mij staat voorop dat de doorstroomtoets niet plaatsvindt tijdens carnaval, maar de week ervoor of erna, afhankelijk van hoe carnaval in het jaar valt", verklaart Wiersma.

Digitale versies

De papieren versies van de toetsen moeten op 6 en 7 februari worden afgenomen. Als scholen digitale versies afnemen mogen ze zelf bepalen wanneer dat gebeurt. "Zo kunnen we ervoor zorgen dat scholen natuurlijk niet hoeven te kiezen tussen carnaval vieren of de doorstroomtoets maken", aldus Wiersma.

'Ongelukkige woordkeuze'

De uitspraak 'carnaval is een evenement dat maar verplaatst moet worden' is volgens de minister een 'ongelukkige woordkeuze, die ik hierbij terug wil nemen'. "Hierover is vanuit mijn ministerie inmiddels ook contact geweest met de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge, naar aanleiding van de open brief hierover, gericht aan mijn collega, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook ontving ik een brief van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg met eenzelfde boodschap. In deze gesprekken zijn we overeengekomen dat er een ongelukkige suggestie is gewekt in de communicatie, maar dat wij niet anders denken over de status van carnaval (of Vastelaovend), inclusief al haar lokale gebruiken en tradities, als immaterieel erfgoed."
In zijn antwoord laat Wiersma weten contact te houden met de partijen om te kijken hoe scholen verder geholpen worden. Daarnaast laat hij weten langs te willen komen voor een bezoek aan het kindercarnaval.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!