Speciale zwemlessen voor islamitische vrouwen in Maastricht

Zwemdocente Faren Sallak feliciteerde de dames met hun prestatie © Ronald van den Hoven (RTV Maastricht)
In Maastricht hebben vijf islamitische vrouwen hun zwemdiploma gehaald. De speciale zwemlessen werden sinds januari door Iranese Faren Sallak georganiseerd in het Geusseltbad.
Dat schrijft RTV Maastricht.
Sallak diende het idee voor de zwemlessen in bij de gemeente Maastricht, voor het zogeheten Burgerbegroting project.

Goed voor intergreren

Sallak is zwemdocente en ervaringsdeskundige. Zij keerde eerder vanuit Iran terug naar Nederland. Daardoor wist ze als geen ander dat hier behoefte aan is in een vreemd land. "Het helpt mensen om te wennen in een land als je meedoet. Islamitische vrouwen komen niet vaak in aanraking met sporten. En omdat Nederland een waterland is, is het ook voor de veiligheid heel belangrijk om te kunnen zwemmen. En dat kunnen ze nu."

Blijven zwemmen

Hanan, Eden, Kisanet en Sara komen uit verschillende islamitische landen en kunnen inmiddels naast zwemmen ook duiken en door onderwaterhoepels zwemmen. Daarvoor zijn ze hun lerares erg dankbaar en bovendien vastberaden om met zwemmen door te gaan. "Faren heeft ons gezegd dat we minstens één keer per week moeten zwemmen om de techniek niet te vergeten", zegt Hanan. De andere dames, Eden, Kisanet en Sara sluiten zich daarbij aan: "Zwemmen is leuk, samen met dit clubje, maar ook met mensen die we zelf kennen. Dat gaan we dus zeker doen."
Ze kregen ieder een officieel certificaat van Maastrichtse wethouder Manon Fokke uitgereikt voor hun zwemkwaliteiten.

Burgerbegroting

Maastricht is de eerste gemeente in Limburg met een burgerbegroting. Bij een burgerbegroting mogen burgers zelfstandig bepalen hoe een deel van het gemeentegeld wordt besteed. In november zijn er twee bijeenkomsten over de verdeling van het geld, gevolgd door nog twee rondes waarin inwoners projecten kunnen indienen. Het idee van Sallak kwam door alle rondes heen.