Waterschap 'moet keuzes maken': duurder en soms natte voeten

De Geul in Wijlre tijdens het hoogwater in juli 2021. © Natuurmonumenten
Het Waterschap Limburg moet vanwege opgelopen kosten de ambities bijstellen. Het wil nog altijd dat de kans op een overstroming in het Zuid-Limburgse Heuvelland stevig wordt teruggedrongen, maar het geld klotst niet tegen de plinten. "Dat vraagt nadrukkelijk om het maken van keuzes."
Dat blijkt uit het Bestuursprogramma 2023-2027 van het Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg.

Natte voeten

Bij de aanpak van hoogwater moet volgens het Waterschap 'gekeken worden naar de veiligheid van inwoners', maar natte voeten zijn niet altijd te voorkomen. Dat bleek woensdag in Roermond bij de presentatie van het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Dit bestuur wordt gedomineerd door de aan het CDA verwante fractie Waterbelang Limburg en BBB+.

Duurder

Uit het programma komt naar voren dat de financiën 'onder druk' staan. Dat komt door de toenemende inflatie, energiekosten en hogere cao-lonen. Daarom zal er financieel gezien 'sober en doelmatig' moeten worden gehandeld. Hoe dan ook moeten Limburgers rekening houden met hogere tarieven. Bij ongewijzigd beleid en gelijkblijvende omstandigheden zouden de tarieven op het gebied van waterbeheer in 2024 wel eens met 17 procent kunnen stijgen.

'Ambities'

Daar bovenop komt mogelijk nog een stijging van 4 procent extra, door 'maatregelen die verbonden zijn met bestuurlijke afspraken en ambities'. Wat dat precies inhoudt, wordt niet concreet omschreven. De tarieven voor waterzuivering stijgen daarnaast naar verwachting minimaal 22 tot maximaal 27 procent. In de praktijk zou dat neerkomen op enkele tientjes per huishouden per jaar.

Overstromingskans

Eén van de kernopgaven in de komende jaren blijft het omgaan met de klimaatveranderingen en de daardoor ontstane droogte en overstromingen. Samen met de provincie en de gemeenten wil het Waterschap in gebouwde gebieden ervoor zorgen dat de kans dat er in een jaar een overstroming plaatsvindt, nog maar 1 op 100. Nu is dat in sommige gebieden van het Heuvelland nog 1 op 25.

Nieuwbouw

'Disproportionele kosten' en een 'ongewenst grote impact op de leefbaarheid' moeten daarbij wel worden vermeden. Het moet een 'Zwitsers model' worden. Het bestrijden van hoogwater wordt daarin gestuurd door de risico's. Nieuwbouwprojecten zullen bijvoorbeeld alleen nog mogelijk zijn op plekken waar deze norm aangehouden kan worden.

Crisisaanpak en waterkwaliteit

Een ander punt waar in het bestuursprogramma op gelet wordt, is de crisisaanpak. Het aanscherpen van de crisisbeheersing is een proces dat om 'aandacht, oefening en verbetering' vraagt, aldus het programma. Ook het behouden van de waterkwaliteit en ecologie is van belang.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!