Patiënt long covid: Nog zo veel vragen na al die jaren

Vermoeidheid, spierpijn en geheugenverlies. Het zijn klachten waar veel longcovidpatiënten mee kampen. De overheid heeft nu extra geld uitgetrokken voor onderzoek naar long covid, 32 miljoen euro. Niet alleen de onderzoekers zijn hier blij mee. Ook de patiënten zelf, want zij zitten nog steeds met meer vragen dan antwoorden.
Het MUMC+ in Maastricht heeft een voortrekkersrol in het onderzoek naar long covid. Het doel is om meer te weten te komen over de aanhoudende klachten nadat mensen besmet zijn met het coronavirus.
Onderzoek naar ontstaanswijze en behandelmethode
Eén van de onderzoekers is epidemioloog Sander van Kuijk. Hij vindt het heel goed nieuws dat de minister besloten heeft extra geld te steken in het onderzoek. Korte tijd geleden was de toekomst van onderzoek naar long covid in Nederland nog onzeker. Van Kuijk: "Het is de bedoeling dat we meer inzicht krijgen in de subtypen van long covid. En we willen meer te weten komen over de ontstaanswijze en hoe we dit het beste kunnen behandelen."
Grote verschillen in gevolgen voor patiënt
Longcovidpatiënt Ron de Rooy is maar wat blij met de extra miljoenen. "Ik heb nog zo veel vragen die onbeantwoord blijven. Het ene moment kan ik wel iets, het andere moment niet. En de verschillen tussen longcovidpatiënten onderling zijn ook heel groot. Ik ben benieuwd hoe dat komt.
Geluk of pech
Ron liep in 2020 corona op. En tot op de dag van vandaag ondervindt hij daar de gevolgen van. Hij vraagt zich af of hij geluk heeft gehad omdat hij weer kan werken, of dat hij pech heeft omdat hij nog restklachten heeft. "Inmiddels ben ik weer full-time aan het werk, maar privé heb ik veel in moeten leveren. Ik ben moeten stoppen met mijn studie, en ook ben ik gestopt als raadslid in de gemeente Stein. Gelukkig ben ik van nature een positief mens. Ik hoop, als het onderzoek klaar is, dat we meer antwoorden hebben dan vragen."
We zochten Ron op bij zijn werk. Hij werkt als stafmedewerker bij zorgorganisatie Envida.