Kaarsen en geldkistje gestolen op begraafplaats Maastricht

De zogenoemde offerplek, waar bezoekers een kaarsje kunnen opsteken © RTV Maastricht
Op begraafplaats Oostermaas in Maastricht zijn kaarsen en een geldkistje gestolen. Het kistje was bedoeld om contant geld in te stoppen, in ruil voor het opsteken van een kaarsje in de kapel; het zogenoemde offerblok.
Dat schrijft RTV Maastricht.
Vrijwilliger Mat Meijers werd door een collega ingelicht over de diefstal, toen die zijn reguliere controlerondje liep: "Het geldkistje is van de muur af en ik mis kaarsen," kreeg Meijers te horen. Die besloot op Facebook een oproep te plaatsen om de dader op te sporen.

Boze reacties

Op zijn post kwamen geen tips binnen, maar wel veel boze en verontwaardigde reacties. "Mensen komen allemaal een kaarsje aansteken en komen tot de conclusie dat hun gift weg is." Bovendien moet de kapel een veilige plek zijn, die nu dus is aangetast. "Ik snap dat mensen emoties hier op het kerkhof hebben liggen", aldus Meijers.

Geen aangifte

Meijers doet geen aangifte om het kerkhof niet in diskrediet te brengen. Wel heeft hij over een oplossing nagedacht. Bijvoorbeeld om de verkoop van kaarsen te verplaatsen naar kantoor. Toch vond de vrijwilliger dat niet erg bezoekersvriendelijk en zag hij daar vanaf: "Dan ga ik mensen tekort doen die over de tachtig zijn, en een kaarsje willen branden."

Oproep

In plaats daarvoor doet hij een oproep om het in de toekomst te voorkomen: "We stoppen ziel en zaligheid erin. Ik wil bezoekers vragen: houd de ogen open. Help er alstublieft aan mee. En als jullie iets zien: laat het ons weten," aldus Meijers.