Zoektocht Limburg voor opvang vluchtelingen nog niet voorbij

Van augustus tot september 2022 woonden 150 personen in wooncontainers in Horst © Edward-Media
Staatssecretaris Eric van der Burg heeft dinsdag alle provincies, gemeenten en woningcorporaties gevraagd één grote of meerdere kleine opvanglocaties voor statushouders te realiseren.
Daarmee zou er in de crisisnoodopvangcentra plek komen voor nieuwe vluchtelingen, waarvan er veel al langer openblijven dan de afgesproken datum van 1 juli.

Meer ruimte in opvanglocaties

De opvanglocaties voor statushouders gaan om plekken voor 500 tot 1500 mensen die na hun asielaanvraag een verblijfsvergunning hebben gekregen. "Door statushouders in een aparte opvang te plaatsten, komt er meer ruimte in de bestaande opvanglocaties voor nieuwe asielzoekers", aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment wonen er zo’n 16.000 statushouders in opvanglocaties in Nederland.

Doorstroom

Deze mensen hebben een verblijfsvergunning en wachten op woonruimte. Zo’n 10.000 zijn al gekoppeld aan een gemeente. Hoewel gemeenten een taakstelling hebben, blijkt die doorstroom te stagneren. Zij zouden binnen drie maanden moeten uitstromen. Gemeenten selecteren samen met het COA welke statushouders kunnen komen wonen.

Crisisnoodopvanglocaties

Doordat statushouders niet doorstromen en noodgedwongen in asielzoekerscentra blijven wonen, kunnen nieuwe vluchtelingen daar niet terecht. Toen de druk op de asielopvang in de zomer van 2022 hoog opliep, kregen alle veiligheidsregio's de opdracht 225 extra plekken als crisisnoodopvang in te richten voor asielzoekers. Voor Limburg betekende dat dat er 450 extra plekken moesten komen. Eerst was de bedoeling dat die opvangplaatsen 1 januari al afgebouwd zouden worden, daarna 1 april en vervolgens is een ultimatum gesteld op 1 juli.
Vanwege de druk op de asielopvang die steeds groter wordt, hebben veel gemeenten in Nederland al besloten om de crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers nog langer open te houden dan 1 juli, meldde de Volkskrant dinsdagochtend. Nu blijkt zelfs dat crisisnoodopvanglocaties die na 1 juli daadwerkelijk sluiten een uitzondering zijn.

Langer open

De crisisnoodopvang in voormalig zalencomplex Vivalde in Stein is een Limburgs voorbeeld van een locatie die langer open blijft. Daar worden sinds juli 2022 ongeveer 50 asielzoekers gehuisvest. Oorspronkelijk zou de crisisnoodopvang 30 juni sluiten, maar dat wordt in ieder geval januari 2024. "De problematiek rond het opvangen van asielzoekers is nog altijd onverminderd hoog en het leveren van (crisis) noodopvang is hierdoor nog altijd noodzakelijk", laat een woordvoerder van de gemeente Stein weten.

1 juli dicht

Toch zijn er in Limburg ook twee plekken die toch op 1 juli dicht gaan. 't Labgebouw in Maastricht, waar nu nog plek is voor 40 asielzoekers, stopt per die datum. "Bij ons is geen verlenging van deze locatie bekend of aangevraagd", zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel zijn er in Maastricht nog twee andere locaties, Mariënwaard (80 plekken) en Novotel (30 plekken), waar al langer bekend van was dat zij tot 31 december open zullen blijven.
Bij Evenementenhal in Venray loopt de huidige overeenkomst voor de noodopvang voor asielzoekers per 1 juli af. Ook deze gemeente houdt tot nu vast aan die datum. "Vanzelfsprekend neemt het college van B&W van Venray kennis van de landelijke ontwikkelingen. Maar we hebben nog geen opdracht gekregen van de gemeenteraad om van de huidige afspraken af te wijken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!