Advies aan Hoge Raad over veroordeling zaak Nicky Verstappen

Het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide © ANP
De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos Brech. Hij wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.
Brech is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.

Niet bindend

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, het staat de Hoge Raad vrij daar van af te wijken. Wanneer het definitieve oordeel komt, is nog niet duidelijk. Daarna is geen beroep meer mogelijk.

Verdwijning

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam Brech in beeld. Toen de naam van Jos Brech bekend werd, bleek hij echter spoorloos. Brech, een fanatiek bushcrafter, werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.
Dat zijn DNA op Nicky zat, kwam volgens Brech omdat hij het lichaam van de jongen had gevonden, maar die was toen al overleden. Brech durfde naar eigen zeggen niet naar de politie te stappen na zijn vondst, omdat hij een zedenverleden heeft.

Ongeloofwaardig

De rechters geloofden zijn verklaring niet. Het feit dat Brech pas heel laat met dit verhaal kwam, vond het hof niet bijdragen aan de geloofwaardigheid. Dat hij eerder sprak over "een troefkaart", die hij "achter de hand wilde houden" noemde de voorzitter "schrijnend". Met die ontkenning heeft Brech "onnodig extra leed" toegebracht aan de nabestaanden, aldus het hof begin vorig jaar bij de uitspraak. "Verdachte heeft Nicky van het meest kostbare bezit beroofd, zijn leven. Nicky zal voor altijd 11 jaar blijven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!