Justitie eist 15 jaar cel en tbs voor partnermoord Heerlen

Ahmed M. uit Heerlen zou voor de tweede keer een vrouw hebben gedood. © Orange Media
Justitie eist 15 jaar cel en tbs voor de moord op de Heerlense Jamila de Graaf (55). De vrouw werd anderhalf jaar geleden in haar woning om het leven gebracht. Volgens justitie is haar partner Ahmed M. de dader. De man werd in 2010 ook al veroordeeld voor de dood van een eerdere partner.
De zaak kwam maandag voor bij de rechtbank in Maastricht. Ahmed was daar om medische redenen niet bij. Hij beroept zich vanaf het begin op zijn zwijgrecht en liet zijn advocaten het woord voeren.

Ongerust

Jamila werd op 8 september 2021 dood aangetroffen in haar flatwoning in de Heerlense Laurierstraat. Haar dochter had de politie ingeschakeld omdat ze al enkele dagen niets meer van haar moeder had vernomen. Na de vondst, waarbij veel bloed werd aangetroffen, startte de politie een groot onderzoek. Daarbij kwam al snel Ahmed M. (51) in beeld als verdachte. Hij was de partner van Jamila, woonde ook in Heerlen en meldde zich een maand na de moord bij de politie, die hem toen al weken zocht.

Zwijgen

Ahmed zegt vrijwel niets. Alleen over zijn bloed in de woning verklaart hij dat het daar kwam omdat hij er vaak met de hond speelde. Verder zwijgt hij.
Maar ook zonder bekentenis zegt justitie genoeg bewijs in handen te hebben dat Ahmed de persoon is die Jamila heeft omgebracht. Wel is er verwarring over het tijdstip van overlijden van het slachtoffer. De schouwarts verklaarde aanvankelijk dat ze op 4 september is overleden, maar zei later dat 2 september waarschijnlijker is. De politie gaat hier ook vanuit omdat op ze op die dag voor het laatst is gezien. Ook was ze die dag voor het laatst actief op haar computer en gsm.

Gepind

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte op die dag vier blikjes bier heeft gekocht bij een supermarkt vlakbij de woning van Jamila. Verder zijn er camerabeelden waarop een man die gelijkenissen vertoont met de verdachte, de woning van het slachtoffer betreedt. Ook is er die dag telefonisch contact tussen de verdachte en het slachtoffer. Zowel in de middag als de avond is hij binnen, zegt de politie.
Uit beelden is bovendien gebleken dat er niemand anders binnen is geweest. In de woning worden vier blikjes bier gevonden.

Bloedsporen

Ook uit technisch onderzoek komt naar voren dat Ahmed in de woning is geweest. In een prullenbak wordt een tissue gevonden, waarop bloed zit van zowel Ahmed als het slachtoffer. In die tissue zitten ook sporen van gruis, wat er volgens onderzoekers op duidt dat Jamila door steenachtig materiaal meerdere keren tegen haar hoofd is geslagen. Dat is ook de doodsoorzaak. Het moordwapen wordt nooit gevonden.
Het onderduiken bij een vriend en het weggooien van kleding is volgens justitie erg belastend. Niemand anders dan Ahmed is de dader, zo zegt justitie.

Spreekrecht

De rechtszaak werd bijgewoond door een van de dochters van Jamila. Ze maakte ook gebruik van het spreekrecht.Daarin zei ze te hopen dat Ahmed de hoogst mogelijke straf gaat krijgen. "Geef deze moordenaar geen derde kans, want het zal weer gebeuren", zei ze.

Eerdere veroordeling

Ahmed kreeg in 2010 al eens acht jaar cel voor de moord op een andere ex-vriendin, in Eygelshoven. Hij had haar zo ernstig mishandeld dat ze aan haar verwondingen bezweek. Ook twee andere ex-vriendinnen heeft hij bedreigd en mishandeld. Omdat justitie in de zaak van Jamila niet uitgaat van voorbedachte rade, kan de verdachte alleen voor doodslag worden veroordeeld. "Maar de lijn van geweld heeft hij doorgezet, tijdens al zijn relaties is er sprake van geweld en agressie", stelt justitie.

Stoornis

Aan onderzoek naar zijn persoonlijkheid wilde de verdachte niet meewerken, al denken de deskundigen wel dat er van een stoornis sprake is. "Deze man moet worden behandeld, anders is het wachten op een derde slachtoffer."
Op 3 juli doet de rechtbank uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!