Familie Limburgse filmmaker: 'Spaans onderzoek deugt niet'

Afbeelding ter illustratie © Omroep Venlo
De Limburgse filmeditor Wouter van Luijn werd vijf jaar geleden om het leven gebracht op Mallorca. Komende week begint de strafzaak in Spanje. Zijn familie maakt zich daar grote zorgen over.
Zo zeggen ze in het Parool.

Strafzaak

De Spaanse aanklager houdt Adrián H. verantwoordelijk voor Van Luijns dood. Volgens de aanklager zou de toen 19-jarige H.F. Van Luijn meerdere keren in het gezicht hebben geslagen tot deze neerviel en niet meer reageerde. De verdachte bracht de filmmaker naar het ziekenhuis, waar de Limburger overleed aan een hersenbloeding.

Verschillende verklaringen

Na het incident werd de Spaanse verdachte gearresteerd door de politie. Hij legde verschillende verklaringen af. Zo zei hij Van Luijn te hebben gevonden op straat, maar ook hem te hebben geslagen nadat de filmmaker op straat plaste.

Aneurysma

Volgens het forensisch rapport zou bij Van Luijn een aneurysma (een uitstulping in een slagader) in zijn hoofd zou zijn geknapt. "Het pathologisch onderzoek op Mallorca deugt niet,” zegt zijn vader Gerard van Luijn daarover stellig in het Amsterdamse dagblad. Hij krijgt daarin bijval van advocaat Roberto Mazorriaga: "Het onderzoek is te snel gegaan. Ze zijn niet grondig geweest. Een aneurysma is niet vastgesteld." Zijn moeder Marlies: "Ik heb er nog steeds spijt van dat we zijn lichaam niet in Nederland hebben laten onderzoeken voor een second opinion."

Moedwillige doodslag

Komende week begint op Mallorca de strafzaak over de dood van Wouter van Luijn. Zijn ouders en zijn zus Marieke zullen aanwezig zijn bij de behandeling van de strafzaak. Van Luijn senior eist als particulier aanklager – in het Spaanse recht mogen naast het Openbaar Ministerie ook anderen als aanklager optreden – twintig jaar gevangenisstraf tegen H. wegens moedwillige doodslag. Hij beschuldigt ook een tweede persoon, Francisco M., van medeplichtigheid. Tegen hem eist hij zes jaar cel.

Waarheid

Met deze eisen wil de familie een signaal afgeven aan het Spaanse OM. Dat heeft acht jaar geëist tegen Adrián H. vanwege dood door schuld. Dit omdat, volgens het Spaanse forensische rapport, de klappen alleen niet voldoende waren om de dood te veroorzaken. Dat zou gebeurd zijn doordat het aneurysma zou zijn geknapt in Van Luijns hoofd. Of de waarheid rond de dood van Wouter van Luijn tijdens het strafproces naar boven komt, is de vraag. Vader Gerard: "Zolang alle betrokkenen niks zeggen of valse verklaringen afleggen, zal de onzekerheid over wat er werkelijk gebeurd is altijd blijven."

Wouter van Luijn

De in Arcen geborene Van Luijn werkte aan de montage van films zoals Wolf, Aanmodderfakker en Rabat. Hij ontving postuum een Gouden Kalf voor beste montage van het filmdrama Wij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!