'Natuurbeschermingswet kan stikstofimpasse doorbreken'

Esther de Lange en Mohammed Chahim in AvondGasten © L1 (Lida Huver)
De Europese natuurbeschermingswet kan er voor zorgen dat er weer gebouwd gaat worden. Dat zegt Europarlementariër Mohammed Chahim in AvondGasten Europa.
Veel Limburgse projecten liggen stil, doordat de overheid een neerslag vreest van stikstof.

Vergunningsplicht

Boeren die vrijgesteld waren van een vergunningsplicht wachten al jaren op een oplossing voor hun stikstofdepositie. Zelfs bouwprojecten voor de klimaattransitie liggen stil, omdat de overheid geen vergunning meer verleent bij mogelijke neerslag van meer stikstof.

Duidelijkheid

Volgens Mohammed Chahim kan de Europese natuurbeschermingswet een oplossing bieden. "In die wet kunnen we definiëren onder welke voorwaarden een risico op achteruitgang van de natuur wel acceptabel is. Dat is nu niet duidelijk voor de rechter. Het oplossen van de woningcrisis of projecten voor de energietransitie kunnen zo'n uitzondering zijn. We zitten nu hartstikke vast, dat moeten we oplossen."

Verslechteringsverbod

Chahim reageert op de oproep van Esther de Lange, die vindt dat de Europese natuurbeschermingswet terug moet naar de tekentafel. Zij vreest een nieuw stikstof-scenario, omdat de natuurbeschermingswet een zogenaamd 'verslechteringsverbod' kent. Bij een risico op achteruitgang van de natuur zouden vergunningen niet verleend mogen worden. Datzelfde scenario speelt nu rond stikstof. "We hebben gezien hoe strikt de Nederlandse rechter die richtlijnen interpreteert. Er is te veel onduidelijk in de natuurbeschermingswet. Dat moet eerst duidelijk worden."
De Europese Christendemocraten verzetten zich daarmee nadrukkelijk tegen de meest recente Europese klimaatinitiatieven. Het kiezerssentiment dat in Nederland leidde tot de grote winst van BBB krijgt deze dagen een vertaling door de Europese Volkspartij in het Europees Parlement.

Spitzenkandidat Von der Leyen

Zelfs de kandidatuur van de Christen-Democraten voor de Europese verkiezingen van komend jaar, wordt ineens bekeken vanuit die scepsis richting nieuwe herstelmaatregelen voor de natuur. Huidig commissievoorzitter Ursula von der Leyen zou de meest voor de hand liggende 'Spitzenkandidat' zijn. Het zou Von der Leyen komend voorjaar naar Maastricht brengen, waar in het Theater aan het Vrijthof opnieuw een debat wordt gehouden. Maar veel EVP-ers vinden dat Von der Leyen veel te meegaand is in het klimaatdossier. Daarom wordt op de achtergrond Roberta Metsola naar voren geschoven, de Christendemocratische voorzitter van het parlement, die kritischer is op de Europese natuurmaatregelen.

Ruttiaans

"Von der Leyen heeft zelf nog niet gesproken. Het is natuurlijk een luxe om de voorzitter van de Europese Commissie in de politieke familie te hebben, met al haar bekendheid en charme", aldus De Lange. "Soms wordt nog wel eens gezegd dat ze meer heeft gedaan voor het linkse deel van het huis dan het rechtse deel van het huis. Dat wordt hier gefluisterd. Dat betekent dat Ursula het heel slim heeft aangepakt. Haar 'appeal' is breder dan een enkele politieke familie. Ze staat er goed voor, maar ze moet wel nog zelf uitspreken".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!