Witte bloemen gelegd in Maastricht en Roermond voor heksen

Er werden witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de honderden mensen die in het verleden omkwamen door heksenvervolging © ANP
In Roermond en Maastricht is zaterdag actiegevoerd door de Stichting Nationaal Heksenmonument. Er werden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.
De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. Het was een "groot succes", aldus de stichting.

Grote historische moordpartij

"De heksenjachten zijn de laatste grote historische moordpartij waar we nog lollig over doen", staat op de website van de stichting. "Maar daarmee laten we de kans liggen om een diepe wortel van misogynie te ontbloten." Misogynie is vrouwenhaat. Het bestuur schrijft in een verklaring dat het tijd is voor meer historisch besef over de heksenvervolgingen.

Brandstapel

Slachtoffers waren meestal vroedvrouwen, genezers of vrouwen met kennis van geneeskrachtige planten. Bij politieke onrust of rampspoed werden zij vaak als zondebok aangewezen. Ze werden gemarteld en zonder eerlijk proces op de brandstapel gezet. De gegevens van de slachtoffers zijn niet goed gedocumenteerd, maar volgens de meeste schattingen waren het er in Europa minstens 50.000.

Susan Smit

De actie vond plaats op meer plekken dan aanvankelijk gedacht, aldus secretaris van de stichting Bregje Hofstede. "Er meldden zich spontaan mensen aan die actie wilden voeren, zoals ook in Roermond en Maastricht. Dat is natuurlijk geweldig." Op alle plaatsten werd een tekst voorgelezen die is geschreven door de voorzitter van de stichting, schrijver Susan Smit. Verder was er op sommige locaties muziek.
De acties vonden plaats op plekken waar executies van de slachtoffers hebben plaatsgevonden. In de tekst van Smit werden slachtoffers geëerd. Deze werd besloten met de woorden: "We maken de weg vrij en buigen ons hoofd in eerbied voor de offers die hier zijn gebracht."

Donaties

Hofstede noemt de manifestaties een "groot succes" zeker ook omdat de donaties inmiddels binnenlopen. Dat geld is bedoeld voor het op te richten nationale monument. Enkele gemeenten hebben interesse getoond om een toekomstig monument te huisvesten "wegens hun lokale geschiedenis en belang voor dit thema", laat Hofstede weten. Maar omdat dit pril is, zegt de stichting nog niet om welke gemeenten het gaat. Voor een monument is circa 30.000 euro nodig, schat de organisatie. Via crowdfunding, die net is gestart, is ongeveer een vijfde van dat bedrag opgehaald.
Behalve Smit en Hofstede zit ook theatermaker Manja Bedner in het bestuur van de onlangs opgerichte stichting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!