Geen vervolging om rechts-extremistisch spandoek

Het spandoek dat op het Vista College is opgehangen. © L1
De jongeren die eind februari een spandoek met rechts-extremistische leuzen op het Vista College in Heerlen hebben opgehangen, worden niet vervolgd.
Er is volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen sprake van discriminatie of een ander strafbaar feit, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Spandoek

De 'Patriottische Jeugd Parkstad' heeft op 27 februari in de ochtend een spandoek opgehangen met de tekst ‘Jeugd de toekomst, stop omvolking’ en flyers uitgedeeld met de oproep aan te sluiten bij de groepering. Het Vista College deed vervolgens aangifte van discriminatie.

Omstreden, maar niet strafbaar

"De groepering uit op deze manier kritiek op het migratiebeleid zonder daarbij iets te zeggen over ras of geloof van één of meer bevolkingsgroepen of personen", zegt de discriminatieofficier van het OM. "Het gebruik van de term 'omvolking' is weliswaar omstreden, maar in deze context kan het OM niet concluderen dat dit gebruik strafbaar is."
Het Vista College in Heerlen is op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM. De school heeft nog niet gereageerd.

Projecties

Eind december projecteerden rechts-extremisten van White Lives Matter met een beamer in Venlo de leus 'White Lives Matter' op een gebouw. Dat blijkt uit beelden die de rechts-extremisten op chatdienst Telegram hebben gedeeld. Deze actie bleek een oefening te zijn voor de projectie op de Erasmusbrug tijdens nieuwjaarsnacht in Rotterdam. In tegenstelling tot de burgemeester van Rotterdam besloot burgemeester Scholten van Venlo geen aangifte te doen.
Landgravenaar Daniel S. werd hiervoor opgepakt. Hij is veroordeeld tot een taak- en gevangenisstraf.