Meeste jongvolwassenen met overgewicht in Zuid-Limburg

Overgewicht wordt gemeten aan de hand van het BMI. © iStock
Bijna een op de drie Zuid-Limburgse jongeren tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht. Daarmee is Zuid-Limburg koploper van alle GGD-regio's in Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt op een kwart.
Ook in de GGD-regio Limburg-Noord ligt dit percentage met 26,9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een rapportage over de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Obesitas

Bij ruim 10 procent van de Zuid-Limburgse jongvolwassenen is sprake van ernstig overgewicht. Alleen in Drenthe ligt dit percentage hoger: daar heeft namelijk 10,7 procent van de jongvolwassenen obesitas. In Noord-Limburg gaat het om 8,1 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Steeds meer

Het aantal jongeren dat in deze leeftijdscategorie te veel weegt, schommelde de afgelopen jaren wat heen en weer. Maar op de langere termijn lijkt wel sprake van een stijging. In 2014 had landelijk 21 procent van de 18- tot 25-jarigen overgewicht, in 2022 was dit precies 25 procent.

Opleidingsniveau

Herkomst en opleidingsniveau van ouders lijken een flinke rol te spelen, meldt het CBS. Obesitas komt bijvoorbeeld drie keer zoveel voor onder kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond als onder kinderen van wie de ouders een studie aan een hbo of universiteit hebben behaald.
Dat zou kunnen verklaren waarom het percentage jongvolwassenen in Zuid-Limburg hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. In deze regio wonen namelijk relatief veel lager opgeleiden.

Te weinig beweging

Een groot deel van de jongeren met overgewicht beweegt te weinig, verklaart het statistiekbureau verder. Van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar met overgewicht voldoet slechts 29 procent aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens die richtlijn is het gezond voor kinderen tot 12 jaar om minimaal een uur per dag aan 'matig intensieve inspanning' te doen. Daaronder vallen bijvoorbeeld fietsen en lopen. "Bewegen is goed, meer bewegen is beter", luidt het motto van de raad. Die raadt iedereen, jong en oud, ook af om veel stil te zitten.

Body Mass Index

Aan de hand van de Body Mass Index (BMI) wordt bepaald of iemand een gezond gewicht heeft in verhouding tot zijn of haar lengte. Je kunt dit zelf uitrekenen door je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Bijvoorbeeld: als je 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI zo: 65 kilo / (1,70 x 1,70) = 22,5.
Bij volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en 25. Boven de 25 heb je last van overgewicht en boven de 30 van ernstig overgewicht (obesitas). De BMI is minder geschikt als je heel gespierd bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, of van Aziatische afkomst bent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!