Kerkrade krijgt weer volwaardig voortgezet onderwijs

Kerkrade krijgt weer volwaardig voortgezet onderwijs met Het Martin Buber © iStock
De gemeente Kerkrade krijgt weer volwaardig voorgezet onderwijs. Woensdag kreeg de school Het Martin Buber groen licht van onderwijsminister Dennis Wiersma.
Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de gemeente in vervulling.

Lange weg

Al sinds oktober 2019 pleit de gemeenteraad van Kerkrade voor volwaardig voortgezet onderwijs in de gemeente. Na een afwijzing van de eerste aanvraag voor Het Martin Buber in 2022, geeft de onderwijsminister na een positief advies van de Inspectie van Onderwijs nu akkoord. "We hebben een lange weg afgelegd met één doel voor ogen. Ik ben dan ook ontzettend trots dat we weer een grote stap hebben gezet", zegt wethouder Jo Schlangen.

2024

Het Martin Buber biedt straks onderwijs voor mavo, havo en vwo. In augustus 2024 wil de school zijn deuren openen. Eerst wordt gestart op een tijdelijke locatie, die halverwege juni bekend wordt gemaakt. De onderzoeken voor een permanente locatie zijn nog bezig. Het zou een school moeten worden voor maximaal 600 leerlingen.

Groot deel onderwijs verdwenen

Tien jaar geleden verdween een groot deel van het onderwijs uit Kerkrade toen College Rolduc de deuren moest sluiten. Havo- en vwo-leerlingen moesten daardoor naar middelbare scholen in gemeenten als Landgraaf en Heerlen. Alleen vmbo-scholieren konden nog onderwijs volgen in Kerkrade, bij het Beroepscollege Parkstad Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!