Nieuwe pensioenwet: 'Transparant, open en helder'

Hoofdvestiging Pensioenfonds ABP in Heerlen © Erwin Minkenberg
De Eerste Kamer gaf dinsdagavond groen licht voor een nieuwe pensioenwet, en dat is volgens Anouk Bollen, hoogleraar pensioenrecht Maastricht University, goed nieuws.
"Ik denk dat we nu niet meer te maken hebben met een schijnzekerheid, maar dat we juist voor transparantie, openheid en helderheid gaan", aldus Bollen.

Hervorming

De nieuwe wet is de grootste hervorming van het pensioenstelsel ooit. In het nieuwe stelsel heeft iedere werkende een individuele pot met meer kans op meevallers, maar ook tegenvallers. Ook wordt er rekening gehouden met de levensverwachting en sterftekansen die veranderen. "Daardoor krijg je een duidelijker beeld", zegt Bollen. Gepensioneerden hebben daarnaast het recht om bij aanvang van het pensioen eenmalig 10 procent van het bedrag op te nemen uit hun eigen pensioenspaarpot.
Wat vinden Limburgers van het nieuwe systeem?
Ook als je meer dan 100 jaar wordt, hoef je niet bang te zijn dat je met niks komt te staan. In het nieuwe pensioenstelsel wordt eveneens rekening gehouden met een bufferreservering. "Levenslang pensioen is ook echt levenslang pensioen."

Passend bij huidige tijd

De verandering past volgens Bollen bij de maatschappij van nu. "De systematiek waarop een premie bepaald wordt, komt uit de tijd waarin het traditioneel was dat mensen voor een lange tijd bij één werkgever in dienst waren. Dat past niet meer bij de huidige tijd, omdat de arbeidsmarkt is veranderd. Dat betekent dat je heel gericht met het individu mee moet gaan en dat als die wisselt van werkgever, die gebaseerd op zijn eigen leeftijd dat stukje pensioen kan opbouwen."

Implementatietijd

Pensioenfondsen hoeven pas uiterlijk 1 januari 2028 over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel. Die tijd is volgens Bollen zeker nodig. "Er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden en die op elkaar inhaken. Dat is niet alleen de wet- en regelgeving, maar de implementatie is ook gigantisch. Dan gaat het niet alleen om rekenmodellen et cetera, maar ook over de communicatie naar de burger toe."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!