Kort geding tegen VDL Nedcar voorlopig van de baan

De autofabriek in Born © L1 (Raül Rademakers)
De ondernemingsraad van VDL Nedcar ziet voorlopig af van een kort geding tegen de directie van het bedrijf. De directie zou hebben toegezegd inzage te geven in cijfers waar de ondernemingsraad om had gevraagd.
Volgens VDL was die toezegging ook eerder al gedaan.

BMW-afkoopsom

De OR heeft onder meer inzage gevraagd in de afkoopsom die BMW heeft betaald aan VDL Nedcar. BMW zou tot 2030 Mini's laten bouwen in Born, maar de productie stopt begin volgend jaar en daar heeft BMW een vergoeding voor betaald. De OR wil weten hoeveel exact, omdat een deel van dat BMW-geld bedoeld zou zijn voor werknemers die hierdoor hun baan verliezen.

100 miljoen van Rivian

Verder wil de OR ook inzage in de afspraken die met Rivian zijn gemaakt. Dat Amerikaanse bedrijf zou auto's gaan laten bouwen in Born en betaalde 100 miljoen euro voor exclusiviteitsrecht, zodat VDL niet met andere potentiële klanten in zee zou gaan. Volgens de OR is dat geld van Nedcar doorgeschoven naar het moederbedrijf VDL. De OR meent dat dat niet zomaar kan.

Dividend

Tot slot wil de OR weten hoe het precies zit met een uitkering van 300 miljoen euro dividend vanuit Nedcar aan moederbedrijf VDL. Volgens VDL gaat het om een lening van Nedcar die is terugbetaald aan het moederbedrijf. Ook hier stelt de OR vragen bij.

Alle cijfers inzien

"Wij willen alle cijfers en documenten over deze transacties inzien", zegt Abdel Lahssaini, voorzitter van de OR van VDL Nedcar. "De directie heeft ons laten weten dat we inzage krijgen, alleen laten we onze advocaat nu nog vaststellen dat we ook echt alles te zien krijgen. Als we daar vrijdag nog niet van overtuigd zijn, kunnen we alsnog naar de rechter. Want als OR hebben wij recht op inzage van deze documenten."

Toezeggingen

Volgens een woordvoerder van VDL is eerder al toegezegd dat de OR inzage kan krijgen in de gewenste cijfers. En is die toezegging nog een keer herhaald.

Duizenden banen weg

Ondertussen gaat VDL Nedcar morgen opnieuw plat omdat bonden een beter sociaal plan willen voor als begin volgend jaar duizenden werknemers bij VDL Nedcar hun baan verliezen. Dat is op dit moment de verwachting omdat het bedrijf geen opvolger heeft gevonden voor BMW als nieuwe klant die auto's wil laten bouwen in Born.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!