Burgemeester Heerlen lobbyt in Den Haag: 'Elke regio telt'

Roel Wever © L1
De burgemeester van Heerlen, Roel Wever, brengt woensdag een bezoek aan de Tweede Kamer. In het kader van het rapport 'Elke regio telt' maakt hij zich hard voor een aanpak van de regio Parkstad. Als achtergesteld gebied verdient dat volgens hem extra aandacht van de minister: "Je moet er iets mee doen, anders is het dood papier."
"Ik hoop dat zowel de regering als het parlement gaan beseffen dat ze toch echt dit soort regio's op een andere manier moeten gaan ondersteunen. Dat de minister, liefst meerdere ministeries zelfs, gaan denken: 'hier moeten we onze schouders onder gaan zetten'," aldus Wever.
"Wij moeten hier niet bouwen, maar vooral verbouwen, met al die mijnwerkersbuurten. Een Haagse regeling voor Utrecht of Nieuwegein moet ook hier kloppen", zo zegt Ron Meyer, directeur van de Alliantie Limburg-Noord.

Elke Regio Telt!

In het rapport "Elke regio telt' werd in maart een advies voor de aanpak van regionale verschillen in (brede) welvaart uitgebracht. Het doel is om Nederland als geheel sterker te maken. Grensgebieden zijn én worden over het algemeen vaker achtergesteld, zo blijkt uit het rapport. De achtergestelde regio's krijgen de kans om met de minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot ongeveer een uur in gesprek te gaan over oplossingen.

Maatwerk

De verschillen en achterstanden moeten namelijk per regio bekeken worden, om opgelost te worden. En dat is vaak toch maatwerk, stelt Wever: "Ik hoop dat de regering en het parlement gaan beseffen dat ze dit niet op papier moeten uitwerken of in nota's, maar in de regio met ons het gesprek aan moeten gaan. Om te kijken hoe ze kunnen helpen en structureel de afstanden wegwerken." Hij pleit dan ook voor een stukje erkenning en samenwerking in de regio. "Je kunt het namelijk als gemeente niet alleen." Alleen dan kan er worden gekeken wat er nodig is voor Parkstad 'om mee te kunnen' volgens hem.

Opkopen huizen

Veel van de woningen in de oude volkswijken van Heerlen zijn nog relatief goedkoop met een prijs rond de 140 duizend euro. Veel bewoners worden benaderd door tussenpersonen die de huizen willen opkopen en doorverhuren. De gemeente Heerlen wil voorkomen dat de woningen voor clandestiene activiteiten worden gebruikt. "Het komende jaar geldt een verbod op woningsplitsing", zo vertelt wethouder Casper Gelderblom. "Bovendien werken we aan opkoop-bescherming. En we kopen die huizen met de woningcorporaties zelf op. We hebben er tot nog toe al meer dan 50 gekocht hier in de buurt Vrieheide".

Durven investeren

Ondanks dat de regio Parkstad dus wat extra aandacht vraagt, onder andere door de nasleep van de sluiting van de mijnen, steekt de burgemeester het gesprek constructief in. "Ik ga niet een zielige boodschap geven. Ik ga laten zien dat wij echt op een goede manier bezig zijn met economische ontwikkelingen, met kennisinstellingen. Maar dan moet je net als in de Randstad durven investeren in dit soort regio's. En samen met ons de handschoen oppakken en werken aan verbetering over de grens heen. Zodat je die kansen echt een mogelijkheid geeft."

Verschillen

Nederland kent behoorlijke regionale verschillen. Die verschillen zitten in het landschap, in cultureel opzicht, maar ook als het gaat om de kansen die mensen hebben om een passende baan te vinden, onderwijs te volgen op een goed bereikbare locatie en om gezond oud te worden. Bepaalde gebieden in Nederland, veelal gelegen aan de randen van ons land en buiten de economische centrumgebieden, hebben te maken met een stapeling van achterstanden. Denk aan een lager gemiddeld inkomen, een mindere kwaliteit van leefomgeving of slechte bereikbaarheid van onderwijs, zorg en openbaar vervoer. Ook de beschikbaarheid van culturele voorzieningen en ontmoetingsplekken spelen een rol.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!