Hongerstaker AZC gestopt: 'Ik doe het voor mijn gezin'

De asielzoekers van het AZC in Maastricht die sinds enkele dagen in hongerstaking zijn. © L1 (Robert Janssen)
Asielzoeker Mustafa Zain is gestopt met zijn hongerstaking. Dat doet hij om het leven van zijn gezin te normaliseren.
Hij begon zijn hongerstaking op 10 mei en heeft bijna 20 dagen niet gegeten.

Geen eetlust

"Mijn kinderen vroegen steeds waarom ik er tijdens het eten niet was. Om het leven voor hen en mijn vrouw te normaliseren ben ik weer begonnen met eten. Maar eigenlijk heb ik helemaal geen eetlust", vertelt Zain.

Duidelijkheid

Hij staakte omdat het volgens hem te lang duurt voor hij een gesprek krijgt met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de regel zou de wachttijd voor een eerste gesprek met de IND drie maanden duren, maar nu kan dit oplopen tot 15 maanden. Dat gesprek is nodig om de asielprocedure te starten. Zain eist duidelijkheid over zijn situatie.

Angstig en depressief

Maar het hongerstaken heeft zijn vruchten tot nu toe niet afgeworpen. Zain verklaart dat er niks is veranderd. "Ik ben mentaal heel erg moe en voel me angstig en depressief. Voor nu wil ik mijn normale leven terug, maar over een paar dagen ga ik nadenken over een volgende stap. Dan ga ik waarschijnlijk opnieuw in hongerstaking: niet eten én niet drinken."
Volgens het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) is er op dit moment nog één hongerstaker actief. Deze is later begonnen dan de andere stakers. De asielzoekers die op 10 mei startten, zijn ondertussen allemaal gestopt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!