Verdachte insulinemoord wilde zelf ook dood

Een insulineinjectie © iStock
De vrouw uit Sittard die in februari haar moeder een dodelijke dosis insuline gaf, wilde zelf ook dood. Ze spoot zichzelf ook insuline in, maar overleefde dat. Omdat haar bejaarde moeder wel overleed, wordt de dochter vervolgd voor moord.
Beide vrouwen kwamen op 22 februari van dit jaar op de Intensive Care van het Zuyderland Ziekenhuis terecht. De moeder van 78 jaar overleed daar een week later, de 53-jarige dochter krabbelde op en werd nog in het ziekenhuis door de politie aangehouden. Ze zit sindsdien vast. Justitie onderzoekt nog wat er zich precies heeft afgespeeld. Dinsdag kwam de zaak voor de eerste keer voor de rechter, maar de verdachte was daar niet bij aanwezig.

Wens van beiden

Haar advocate Clarice Stenger vertelde dat het toebrengen van de insuline een wens van moeder en dochter was. Ze wilden beiden sterven, zegt de advocate, en hadden alles voorbereid. Stenger spreekt van een 'trieste situatie'. Moeder en dochter woonden bij elkaar in een speciale zorgwoning, waarbij de dochter zorgde voor haar moeder.

Medische stukken

Officier van justitie Evelien Heldens zei dinsdag dat het onderzoek nog in volle gang is. Zo wil het Openbaar Ministerie de medische stukken van de Thuiszorg en het Zuyderland Ziekenhuis inzien, maar beide organisaties geven die documenten niet en beroepen zich op het verschoningsrecht. Justitie wil het verkrijgen van de informatie nu via de rechter afdwingen, maar die procedure loopt nog. Ook wil het OM de huisarts van moeder en dochter ondervragen, maar ook die beroept zich op zijn beroepsgeheim.

Onderzoek

Ook wordt de dochter nog onderzocht door een psycholoog en psychiater. Als het rapport klaar is, gaat haar advocate mogelijk de rechtbank verzoeken de vrouw vrij te laten zodat ze het proces in vrijheid kan afwachten. Omdat ze niet terug kan naar de woning van haar moeder in Sittard, moet dan wel een andere woning voor haar geregeld worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!