Kasteeltuinen Arcen opent nieuw gebied bij 35-jarig jubileum

De 83-jarige Piet Arts was als tuinman betrokken bij de opening en geeft nu rondleidingen. © Robert Janssen
Het is woensdag precies 35 jaar geleden dat Kasteeltuinen Arcen de poorten opende.
Eigenaar het Limburgs Landschap viert dat feest tegelijk met de opening van een nieuw gedeelte, de Plaza Verde. Dat is een gebied met mediterrane bomen en planten.

Moeilijke jaren

In 2012 hadden de Kasteeltuinen het zwaar. Zo zwaar zelfs dat de tuinen voor de tweede keer in korte tijd failliet gingen, zes jaar na het eerste faillissement in 2006. Dat had volgens de huidige parkmanager te maken met verkeerde keuzes van de toenmalige beheerders. "Er werd bijvoorbeeld meer ingezet op een park voor kinderen, dus met attracties voor de jeugd. Hierdoor werden de bloemen, planten en bomen in de tuin niet goed bijgehouden. De vaste bezoekers vonden dat maar niks."

Eigen beheer

Parkmanager Rob Rambags zegt dat het ook te maken had met de toenmalige constructies. Eigenaar Limburgs Landschap verpachtte de tuinen aan andere organisaties en het was een behoorlijke financiële opgave voor deze organisaties om het hoofd boven water te houden. "Na het tweede faillissement nam het Limburgs Landschap de Kasteeltuinen zelf in beheer en vanaf toen ging het beter. Ook omdat we terug gingen naar de basis: bloemen, struiken, bomen en al het andere groen moest er gewoon piekfijn bijliggen."

Nieuw gebied

Sinds 1988 is er veel veranderd in en aan het park. Het is flink groter geworden en ook zijn er veel speciale gebieden ingericht. Het nieuwste gedeelte is de mediterrane tuin, de Plaza Verde. Deze is in de plaats gekomen van de Casa Verde, de grote kas waar voorheen de mediterrane bloemen en planten in stonden. De kas werd vorig jaar afgebroken omdat hij niet meer veilig was.
Vanwege de hoge kosten en de opwarming van het klimaat werd besloten geen nieuwe kas neer te zetten. De tropische planten staan nu in de buitenlucht. Tuinbaas Bartjan Bakker durft het risico wel aan. "De winters in Nederland zijn zachter geworden, met minder vorst en sneeuw. Hierdoor is het goed mogelijk de mediterrane bloemen, planten en bomen in de openlucht te hebben staan."

Officiële opening

Woensdagmiddag wordt de nieuwe tuin officieel geopend. Daarbij zijn onder meer gouverneur Emile Roemer en burgemeester Antoine Scholten van Venlo aanwezig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!