Zin in een ijsje? Bolletje ijs duurder dan vorig jaar

De prijs voor een bolletje ijs is op veel plekken in Limburg gestegen. © iStock
Als de temperaturen de komende dagen gaan stijgen en de zon volop schijnt, loopt het storm bij de diverse ijssalons in Limburg. Wie lekker wil genieten van een bolletje ijs, is wel meer kwijt dan vorig jaar.
Een bolletje chocolade, stracciatella of citroenijs. Het is voor veel mensen dit Pinksterweekend lastig welke smaak ze gaan kiezen.

Keuzes maken

Als ze eenmaal gekozen hebben zullen ze bij het afrekenen ook iets dieper in de buidel moeten tasten. Zo is bij de ijssalons van Clevers, met vestigingen in onder andere Roermond, Arcen, Einighausen en Grubbenvorst, de prijs van een bolletje ijs gestegen van 1,50 euro naar 1,85 euro. "Die prijs hebben we aan het begin van het seizoen, in februari, vastgesteld", vertelt directeur Joris Stappers. "Toen waren alle prijsverhogingen van de leveranciers bekend. Toch wil je ook niet alle kosten doorberekenen aan de consument dus daar maak je een keuze in."
Zo maakte Clevers bijvoorbeeld ook de keuze om een ander ijshoorntje te gaan gebruiken om het ijs op te serveren. "Nu kun je denken een ijshoorntje is een ijshoorntje, maar dit ijshoorntje is van een Belgische bakker en speciaal naar onze wensen samengesteld. Het is wel drie keer zo duur, maar kwalitatief een beter product."

Bewust lage prijs

Bij ijskraam Wingbergerhoeve in Vijlen heeft eigenaar Egon Loo er bewust voor gekozen om de prijs zo laag mogelijk te houden. Klanten betalen 1,20 euro per bolletje ijs, waar dat vorig jaar nog 1 euro was. "Die 0,20 eurocent was voor ons de maximale prijsverhoging. We willen onze prijs bewust zo laag mogelijk houden, maar je ontkomt er niet aan met stijgende energieprijzen, grondstof en loonkosten", legt Loo uit. Maar benadrukt hij: "Bij ons krijg je wel lekker dikke bollen."
Eigenaar Lambert Oberije van ijssalon Oberije in Brunssum verhoogde zijn prijs voor een bolletje ijs met 0,10 eurocent. "Heel eerlijk, ik durfde de prijs ook niet meer te verhogen", vertelt hij. "Ik vind het lastig, niet alleen nu, maar met alle prijsverhogingen. Je wilt niet altijd alles één op één doorberekenen aan de klanten." Oberije vindt dat als een gezin met twee kinderen een ijsje komt eten dat het geen 20 euro mag kosten. "Dan hou je geen klanten meer over, het is een gevoel, je wilt je klanten behouden. Voor mij waren die 0,10 eurocent het maximale."

Plastic in de ban

Per 1 juli mogen ijssalons ook geen plastic bekers, bakjes en bestek meer gebruiken en ook dat betekent extra kosten. Stappers: "De prijzen van papieren bekers zijn ook enorm gestegen. Wij hebben wel als voordeel dat we als groep met een gereduceerd tarief groot kunnen inkopen, maar er zijn zoveel kosten die meespelen in de prijs voor een bolletje ijs." Oberije beaamt dat: "De energieprijzen, de inkoop zoals melk en slagroom, echt alles is flink duurder geworden."
Dat het dit weekend eindelijk mooi weer gaat worden, daar kijkt Oberije wel echt naar uit. "Ik denk dat niet alleen voor ons geldt als eigenaar van een ijssalon, maar ook voor andere horeca en seizoensgebonden ondernemers. Wij zijn heel blij dat de zon gaat schijnen, want het seizoen is al een tijdje begonnen. We hunkerden naar mooi weer." Stappers valt zijn branchegenoot bij: "IJssalons hopen altijd dat de zon doorbreekt."
Klik hier voor het uitgebreide weerbericht.