Venlo wil partnerschap met Oekraïense stad Kropywnyzkyj

Stadhuis Venlo © iStock
De gemeente Venlo wil samen met de Duitse stad Krefeld een partnerschap aangaan met de stad Kropywnyzkyj. De samenwerking met de stad in het midden van Oekraïne moet in eerste instantie humanitair van aard zijn.
Later komen zaken op cultureel, economisch, wetenschappelijk, educatief, toeristisch en sportief gebied aan bod. Dat meldt Omroep Venlo vrijdag.

Solidariteit

Het initiatief van het partnerschap komt van citymarketingorganisatie VenloPartners. In een brief aan het college verwijst het citymanagement naar 'de solidariteit en broederschap met Oekraïne, het kunnen kanaliseren van eventuele hulpstromen, trots en saamhorigheid die het kan brengen aan de Venlonaar en een mogelijke eigen rol om een dergelijke stedenband vorm te geven.’

222.000 inwoners

Kropywnyzkyj is een stad in het midden van Oekraïne en telt dik 222.000 inwoners. Daarmee is het inwonertal van de stad nagenoeg gelijk aan het aantal inwoners van Krefeld. Venlo heeft jaren geleden bewust gekozen voor het aangaan van een stedenband met één stad: Krefeld. De relatie met Krefeld is inmiddels goed ontwikkeld, stevig en er bestaat samenwerking op diverse gebieden. Reden voor beide steden om daarom samen het partnerschap aan te gaan met Kropywnyzkyj.

Verbondenheid

Door het aangaan van het partnerschap toont Venlo haar verbondenheid met Oekraïne. In de gemeente worden momenteel zo’n 530 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het gemeentebestuur is trots hoe zowel inwoners als bedrijven en maatschappelijke partners zich inzetten voor de Oekraïense mensen in onze gemeente.

Gemeenteraad

Het partnerschap is nog niet officieel. De gemeente gaat eerst nog de juridische en financiële aspecten onderzoeken. Daarna wordt het voorstel verder toegelicht aan de Venlose gemeenteraad.