Steeds minder ouders betalen ouderbijdrage onderwijs

Steeds minder ouders betalen vrijwillige bijdrages in het onderwijs. © iStock
De vrijwillige ouderbijdrage voor reisjes en evenementen in het onderwijs wordt steeds minder betaald. "En dat zorgt voor kansenongelijkheid in het onderwijs."
Dat stelde onderwijsdeskundige Ingeborg Dijkstra vrijdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Vrijwillige bijdrage

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs vragen bij aanvang van ieder schooljaar een vrijwillige bijdrage van ouders. Dit om onder meer schoolreisjes en verschillende evenementen te kunnen bekostigen. Die extra evenementen staan echter onder druk nu steeds minder ouders die bijdrage daadwerkelijk betalen. "Sinds twee jaar is het een wet geworden dat scholen duidelijker moeten communiceren dat het om een vrijwillige bijdrage gaat. Ouders maken dan soms een andere keuze omdat het leven toch al duurder wordt", aldus Dijkstra.

Kansongelijkheid

Volgens Dijkstra zijn kinderen hier de dupe van. Zeker kinderen op scholen waar meer ouders deze bijdrage niet betalen. "Dat zorgt voor kansongelijkheid. Daarom is de overheid bezig met het initiatief Rijke Schooldag", legt ze uit. "Rijk in de zin van sport en cultuur. Dit zodat scholen, waar ouders minder betalen, toch geld vanuit het Rijk krijgen."

Parijs

"In mijn tijd waren de reisjes naar Parijs, of sportdagen echt de kers op de taart", geeft Dijkstra toe. "Maar tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven. We hoeven echt niet meer met z'n alle naar de Efteling. We kunnen het ook in de regio zoeken."

Meer geld

Het is niet de eerste manier waarop het onderwijs wordt bijgesprongen. Zo werd vrijdag ook bekend dat er in Nederland ruim 1300 basisscholen zich hebben aangemeld bij het Rode Kruis voor de actie tegen lege broodtrommels. "Dat zorgt wel dat er een grote werkdruk komt te liggen op personeel in het onderwijs."
De overheid is zich dus bewust van de consequenties die het heeft. "Cultuur en sport doen er ook toe", zegt Dijkstra. "Maar in praktijk zien we vaak dat op scholen, waar zo'n 80 tot 90 procent de bijdrage wel betaald, de school het overige bedrag betaalt."