Volgende week opnieuw stakingen bij VDL Nedcar

Medewerkers van VDL Nedcar tijdens de staking begin mei. © L1 (Achille Prick)
Volgende week gaan medewerkers van VDL Nedcar in Born opnieuw staken.
Dat meldt de vakbond CNV donderdagavond. De staking komt nadat het personeel van de autofabriek het verbeterde bod eerder op de dag afwees.

Onvoldoende perspectief

Het resultaat van de gesprekken met VDL biedt volgens de vakbondsleden onvoldoende perspectief om door te praten. "Dan zit er maar één ding op", zegt CNV Vakmensen-onderhandelaar Jeroen Bruinsma. "Met nieuwe stakingen de druk op VDL Nedcar weer opvoeren om de directie met een betere inzet voor het sociaal plan te laten komen."
Bruinsma is niet verrast door de uitkomst van de ledenvergadering, maar zegt wel teleurgesteld te zijn dat de directie de bonden dwingt opnieuw te staken. "Maandag bewogen ze wel een stukje naar ons toe, maar echt heel ver was het niet. Toch wilden wij van de leden weten of zij het voldoende vonden om door te gaan met het overleg. Daarop kwam zojuist het antwoord: niet dus." De bal ligt nu weer bij VDL, aldus Bruinsma.

Sociaal plan

De toekomst van de autofabriek is onzeker. In maart 2024 loopt het contract dat VDL Nedcar heeft met BMW om mini’s te bouwen af, maar een nieuwe opdrachtgever is er nog niet. Medewerkers willen daarom graag een upgrade van het sociaal plan. Met name de ontslagvergoeding was en is nog steeds een probleem voor het personeel, zo bleek eerder op donderdag al.
Details uit het bod van VDL worden niet bekend gemaakt, maar eerder werd bekend dat VDL twee derde bruto maandsalaris bood per gewerkt jaar. Wettelijk is een derde maandsalaris verplicht. In het nieuwe bod zou er meer dan twee derde zijn geboden. "De directie heeft nu dus meerdere megaklussen tegelijk te klaren", zegt Bruinsma. "Aan de ene kant doorgaan met de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de fabriek. En aan de andere kant het vertrouwen van de eigen medewerkers herwinnen."

'Staken helpt niet'

Eerder reageerde een woordvoerder van VDL dat de afwijzing van het bod 'onbegrijpelijk' is. "We hebben geen enkele intentie om ons voorstel aan te passen. We hebben voor iedereen een meer dan redelijk én fatsoenlijk sociaal vangnet geregeld, meer dan het dubbele van het wettelijke", aldus de woordvoerder. "Staken helpt onze medewerkers én VDL Nedcar niet. Staken maakt de toekomst van VDL Nedcar zeer onzeker. Staken achten wij dan ook onverstandig. Maar het is aan onze medewerkers om daarin hun eigen afweging te maken."